KOEK

Kunst Op Een Koekje

17 augustus 2018
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

Vertrouwen geeft zelfvertrouwen

MLK
Vanaf het moment van Wessel zijn eerste (onjuiste) diagnoses, waarbij ons meer dan duidelijk werd gemaakt dat we ons verwachtingspatroon omtrent zijn ontwikkeling flink zouden moeten bijstellen, tot op de dag van vandaag blijft de kleine man ons nog steeds verbazen.

Hij zou met grote waarschijnlijkheid nooit de mijlpalen bereiken waar iedere ouder op hoopt. Hij zou niet kunnen praten, niet kunnen lopen, voor altijd in de luiers blijven, maar vooral zou hij levenslang afhankelijk van ons blijven. Al deze voorspellingen hebben we lang geleden verplaatst naar het land der fabelen en hebben we in de loop der jaren geleerd dat niets onmogelijk is. Toen hij na jaren zichzelf wankel omhoog trok langs de box en toch dapper zijn eerste stapje zette en het onverstaanbare gemurmel en oergeluid veranderde in een gebaar en vervolgens het langverwachte woordje “Mama” kwam de hoop die ons die jaren ervoor was afgenomen weer in alle hevigheid terug.

Dat we weer durfden te dromen omdat er nog zoveel dingen wel zouden kunnen gaan gebeuren waar niemand ooit rekening mee zou hebben kunnen houden. Dat er oneindig veel inzet en doorzettingsvermogen voor nodig is staat buiten kijf maar opgeven staat niet in ons woordenboek. Welke ontwikkelingen dan ook, ze kwamen en komen nog steeds! Niets volgens schema’s of voorspellingen maar alles op Wessel zijn eigen tempo.

Hij kletst, hij rent, hij zingt, maakt grapjes en bijzondere opmerkingen. Hij begint nu zijn eerste zinnen te lezen, kan zijn eigen naam schrijven en ook de luiers zijn verdwenen. Onder veel verbale aanmoediging kan hij zichzelf douchen, afdrogen en aankleden. Zijn eigen broodje smeren en eten met vork en lepel. Wat voor ouders van een kindje zonder “handicap” vaak vanzelfsprekend is zijn voor mij mijlpalen! Supertrots maken ze me, ik wil het dan het liefste van de daken schreeuwen, maar vooral ook Wessel zelf. Hij glundert ervan als het iets, vaak na veel frustratie en opnieuw proberen, toch gelukt is. En terecht.

Van de week volgden er twee mijlpalen elkaar in rap tempo op. Eerst kon hij in het diepe zwembad bij Opa en Oma in de tuin van de ene kant naar de andere onder water zwemmen! Op zijn eigen manier, met alleen het bewegen van zijn armen, maar hij heeft het toch wel mooi eventjes gedaan! Vervolgens waren we een dagje uit naar een pretpark/dierentuin over de grens in Duitsland en heeft hij zelf zijn eten besteld en betaald, en uiteraard in zijn beste Duits!
20180813_114413
Mijn vertrouwen in zijn kunnen geeft Wessel namelijk weer zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de basis voor verdere ontwikkeling. Zoals Martin Luther King ooit zei: “Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten”. Het komt dus wel goed met zijn zelfredzaamheid en zelfstandigheid en zo laat hij ons elke keer opnieuw versteld staan!

 

 

Een reactie op “Vertrouwen geeft zelfvertrouwen

  1. Als ouder erin blijven geloven en je ziet hoever het jullie gebracht heeft.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: