KOEK

Kunst Op Een Koekje

20 juli 2018
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

Win-Win situatie

IMG-20180718-WA0015
In het Noorden van ons land is vandaag de schoolvakantie begonnen. Waar ik tot een jaar geleden als een berg tegenop zag gaan we er nu eigenlijk voor het eerst vrij ontspannen in. Want sinds we de zorg voor Wessel wat verdeeld hebben tussen huis en de woongroep is de vakantie ook echt vakantie geworden.

Niet meer zes weken lang elk uur van de dag zoeken naar nieuwe dingen om bezig te zijn. Geen gespannen uitjes waarbij je op je tenen moet lopen om de balans in hoeveelheid prikkels in de gaten te houden. Niet meer de hele dag continu alert rondrennen van buiten naar binnen en weer omgekeerd. De spannings- en concentratieboog van Wessel was zo kort dat elke bezigheid niet langer dan een minuut of tien volgehouden werd en je zo de hele dag aan het doorworstelen was. Want vanaf het moment dat de dag begon, en dat was bij ons meestal tussen vijf en zes in de ochtend, tot het moment dat het zo tegen acht uur bedtijd was leek het alsof ik een marathon achter de rug had en viel ik als een blok in slaap op de bank. Zes weken lang…

Vorig jaar was voor het eerst dat we hulp en ondersteuning hadden, en dus ook in de vakantie. Het schuldgevoel naar Wessel was nog volop aanwezig en het gevoel te falen dat we het zelf niet meer volledig konden doen was misschien nog wel groter. Maar eerlijk is eerlijk, het was wel een verademing. Geen afwisseling van de wacht, niet elke dag bekaf door hoeven te worstelen. Niet de hele dag alert hoeven te zijn, want misschien was dat nog wel het ergste. Het waren niet de gebroken nachten en het zorgen en begeleiden. Daar wen je echt wel aan. Maar het opgejaagde gevoel wat continu aanwezig was verdween.

Dus waar we eerder al weken voor de grote vakantie tegen opzagen kijken we nu naar uit. Dat Wessel het afgelopen jaar zo enorm is gegroeid en zelf steeds beter zijn prikkels kan reguleren helpt daar natuurlijk wel gigantisch in mee. Dat we hem sinds kort iets meer ruimte kunnen geven in zijn zelfstandigheid ook. Hij gaat zelf, op tijd, naar de wc. Er worden al een tijdje geen wc rollen, broeken of onderbroeken meer doorgespoeld. Hij kan zichzelf aankleden en heel duidelijk aangeven wat hij wel en niet wil. Samen een picto-agenda maken ter verduidelijking van de dagelijkse activiteiten helpt hem ook om toch een beetje structuur te houden in het toch net iets andere vakantietritme. Ineens word hij gewoon echt groot.

We gaan dus vooral heel veel genieten de komende vakantie. Nog steeds geen camping, hotel of andere grote reizen voor ons maar ontspannen uitjes. Lekker uit eten, dagjes zwemmen, naar de speeltuin, het strand en met de boot. Vier dagen in de week lekker bij ons thuis en de overige dagen naar de woongroep waar ook allerlei leuke activiteiten op het programma staan. Want ook dáár staat genieten voorop…Vooral voor Wessel want de foto’s die ik van de week weer kreeg spraken boekdelen. Met zijn begeleiders en medebewoners hadden ze alvast een heerlijk voorproefje op het vakantiegevoel. En daar worden we allemaal gelukkig van. Een win-win situatie noem ik het dus maar….

 

Een reactie op “Win-Win situatie

  1. Soms kan een uitje even prettig zijn dan een hotel of camping.
    Geniet er met zijn alle van en ook van de rust als het kan.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: