KOEK

Kunst Op Een Koekje

16 maart 2018
KOEK Kunst Op Een Koekje

2 comments

Schaamte of trots?

gummibarchen-fruit-gums-bear-sweetness-54633
Onze kleine man heeft een groeispurt en dat betekent nieuwe kleding en tijd voor het aanmeten van de nieuwe orthopedische schoenen. Jullie kennen ze vast, de welbekende, over het algemeen lompe en niet echt hippe schoenen. Wessel heeft veel steun nodig en dit keer mogen we kiezen uit modellen met nóg meer stevigheid. We hebben de luxe om uit een stuk of tien modelletjes te kiezen, uiteraard dan weer wel in verschillende kleuren te verkrijgen. Maar een schoen uitzoeken vanaf een plaatje blijf ik lastig vinden.

Voor mezelf vind ik dit overigens nooit een probleem maar op een of andere manier voor zoonlief toch wel. Het zal vast zijn doordat de meeste combinaties er toch net te lomp uitzien en ik stiekem misschien toch wel graag een paar hippe sneakertjes aan de voetjes van mijn kind had gezien. Maar het is echt noodzakelijk, voor de stand van de voeten en misschien nog wel belangrijker de rugstabiliteit. De scoliose is namelijk weer licht toegenomen. Hij hoeft voor nu gelukkig nog geen brace maar des te belangrijker zijn de oefeningen en benodigde stabiliteit geworden.

Wessel veranderd zichtbaar
Maar naast de veranderingen in de voorjaarsgarderobe zien we steeds duidelijker de kenmerken van Smith Magenis naar voren komen. En dan vooral de uiterlijke kenmerken die steeds zichtbaarder worden. Vergeleken met kindjes van zijn leeftijd is hij nog steeds klein van stuk, hij lijkt steeds meer wat gedrongen. We moeten echt letten op zijn gewicht want de kleine alleseter heeft altijd honger. Zijn handjes en voetjes blijven opvallend klein en zijn manier van lopen is steeds typerender. Een snelle pas wat ergens tussen snelwandelen en rennen in zit. Zijn stemmetje blijft hees en wat schor. Maar het duidelijkst zien we de veranderingen in zijn koppie. Zijn kin begint wat prominenter aanwezig te worden, de vorm van zijn hoofd veranderd en zijn melkgebitje maakt maar heel langzaam plaats voor de grote mensen tanden.

meer begrip?
De verandering van uiterlijke kenmerken is best hard. Elke uiterlijke verandering of hulpmiddel wat we gebruiken maakt dat de afstand tot ‘normaal’ vergroot word. Anderzijds maakt het dat een zichtbare handicap vaak wel tot meer begrip leid. Aan Wessel zag je namelijk bijna nooit iets, uiterlijke kenmerken waren niet duidelijk aanwezig. Alleen wanneer je zijn kenmerken wist dan zou je het waarschijnlijk herkennen. Hij viel eigenlijk alleen op door zijn typerende gedrag. De veel voorkomende reactie, als mensen het al uitspraken en niet alleen maar stonden te staren, was dan ook ‘Daar zal wel wat mee aan de hand zijn’ of  ‘Volgens mij is hij autistisch’.

wederzijds respect
‘Anders’ maakt namelijk dat mensen automatisch ook anders reageren. Hoe vervelend ook, het is wel hoe de wereld in elkaar zit. De maatschappij is hard geworden, de mensen zijn hard tegen elkaar. Wanneer je een kind hebt met een handicap of beperking, lijkt dat voor sommige mensen een vrijbrief om ongegeneerd te mogen staren of stiekem achter je rug om te fluisteren. En ik denk dat het erg herkenbaar is dat je zelf automatisch meteen in de verdediging springt wanneer iemand, al dan niet per ongeluk, iets verkeerds zegt of wanneer iemand je aanspreekt op je kind.

Maar hoe moeten mensen zonder zorgintensief kind het ook weten hoe wij benaderd willen worden? Want eigenlijk doen ze het bij voorbaat al nooit goed. Benaderen ze je kind te betuttelend is het niet goed, negeren ze je kind is het ook weer niet goed. Zich met de situatie bemoeien is al helemaal uit den boze. Persoonlijk leg ik mensen graag uit dat mijn kind nou gewoon net een beetje anders is. En natuurlijk, ook ik kan van de een net wat meer hebben dan van een ander. Maar toch, we mogen dan misschien wel wat zijn verhard door het intensieve zorgen maar we zijn niet van steen en hoeven dan ook zeker niet kil of hard te reageren. Wederzijds respect en begrip doen vaak al wonderen vind ik.

Maar ik zie dat zelfs wij als ouders van onderling niet altijd even aardig voor elkaar zijn. Terwijl we een gemeenschappelijke deler hebben en juist samen sterk zouden moeten staan. Er is al zoveel onbegrip, dan zouden wij toch juist wat meer open moeten staan voor andere ouders die soms buiten de boxjes om moeten kunnen denken? Wat maakt het uit wanneer iemand niet precies de goede benaming weet of wanneer ze iets net wat anders benoemen of doen dan hoe jij het zelf doet? Ze proberen het in ieder geval, ze geven een blijk van herkenning of tonen interesse en begrip.

begrip kweken
Het is meestal een reactie van een volwassene. Maar kweken van meer begrip begint eigenlijk al bij de kinderen. We zouden onze kinderen juist moeten leren dat het goed is om uniek te zijn, om ‘anders’ te zijn. Trots te zijn op wie we zijn, en goed zijn zoals we zijn. Iedereen is ergens anders goed in, heeft eigen kwaliteiten en samen versterken we elkaar. Dat we af mogen wijken van de standaard. Begripvolle en betrokken kinderen legt de basis voor begripvolle volwassenen. Kinderen die in in hun omgeving kindjes kennen die ‘anders’ zijn weten niet beter. Het maakt ze zachter, begripvoller en ze kunnen zich beter inleven.

bang om jezelf te mogen zijn
Maar de ruimte voor eigenheid en het mogen zijn zoals je bent lijkt steeds meer naar de achtergrond te verschuiven. Bang om anders te zijn of gepest te worden. Trots maakt plaats voor schaamte en dat zouden we om moeten draaien.
We zouden ons moeten schamen om niet meer trots te mogen zijn op wie we zijn.

 

2 reacties op ‘Schaamte of trots?

  1. Dat is nog het ergste de hardheid van de mensen onder elkaar. En waar vaak veel mensen onder leiden.
    Maar laat je daar niet door leiden in jullie leven, en geniet samen van wat het leven mooi maken kan.

    Aum Shanthi

    Like

  2. Pingback: Impact

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: