KOEK

Kunst Op Een Koekje

9 januari 2018
KOEK Kunst Op Een Koekje

2 comments

Ontspullen

84eab00ee5ec1088ef88637236947f21
Huize Kniezebietertjes word langzaam aan ontdaan van ongebruikte spullen. In de loop van de jaren is ons grote huis vol gestopt, nog net niet zo vol dat het de spuigaten uitkomt, maar wel zo vol dat er eigenlijk nauwelijks ruimte meer is. En ik moet eerlijk zeggen dat me dat toch echt een beetje begon te benauwen.

Toegegeven; Ik ben een verzamelaar. Ik kan eigenlijk altijd alles wel gebruiken, hergebruiken of er weer iets anders van maken. Ik ben nog net geen obsessieve bewaarder (hoarder) zoals je weleens ziet op de televisie, maar ik moet mezelf wel in de gaten houden. Want oude kleding stop ik in een zak om er, ooit, nog eens iets nieuws van te maken. Knutselspullen en decoratiemateriaal idem dito. Alleen het ooit blijft er eigenlijk altijd bij en dus stapelen de oude stofjes, lapjes en knutsels zich alleen maar op. Spullen met een verhaal of emotionele waarde, stapels oude boeken, net als die oude spulletjes die al jaren op zolder staan om ooit nog eens op te knappen.

Wessel heeft mijn gewoontes al een beetje overgenomen ben ik bang, want ook hij kan moeilijk dingen weggooien. Hij kan er ook wel wat mee, spelletjes waar een paar dingen van ontbreken, voertuigen zonder wielen, knuffels zonder arm of been. Het huis en kasten slibten vol. En dus moest de knop nodig om. Na het zien van de minidocumenatire Het geheim van de kringloopwinkel zag ik mezelf al helemaal zitten over een paar jaar, in een huis vol ongebruikte rotzooi en geen ruimte meer om me in te bewegen. Geen ademruimte meer maar volgestopt met, voor een andere onbruikbare schatten, die nooit hun dozen of tassen uit zouden komen. Hoog tijd om spullen op te ruimen, want hebben we echt zoveel nodig?

In de kerstvakantie zijn we begonnen met “ontspullen”. We hebben alleen nog spullen gehouden die we echt nodig hebben of waar emotionele waarde aan hangt. Vuilniszak na vuilniszak met onbruikbare of incomplete dingen die gewoon nog ergens rondslingerden zijn, met behulp van manlief, vakkundig opgeruimd en naar de vuilstort gebracht. Begonnen met één kast in één kamer zijn we na twee weken toe gekomen in een heel ander huis. Dat een mens, ik in dit geval, zoveel rommel kan verzamelen sta ik nog versteld van. De nog goede en bruikbare spullen heb ik op marktplaats gezet en die gaan hopelijk snel naar een nieuwe eigenaar.

Wat me opvalt is dat ruimte in huis lijkt op meer ruimte in mijn hoofd, in ieder geval geeft het wat meer rust. Ik heb nog een paar kleine kamertjes te gaan maar er is weer ruimte gekomen om adem te halen en het maakt duidelijk dat we echt niet zoveel spullen nodig hebben. Nu is het nog de kunst om niet opnieuw het huis vol te laten lopen met die “schatten” van de kringloop die te leuk zijn om te laten liggen maar eigenlijk overbodig zijn. Dus zoals ik al aangaf in mijn vorige blog; geen goede voornemens maar wel weer wat bewuster dit jaar, goede afwegingen of het echt nodig is…
En jij? Kun jij ook “ontspullen”?

2 reacties op ‘Ontspullen

  1. Je schrijft het al opruimen in huis is ook lichamelijk opruimen. En soms is dat nodig om dingen een plaats te geven.
    Als je spullen wilt bijhouden is het misschien nuttig om ze te ordenen. Net zoals je dit zou doen in het dagelijks leven.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Terugblik en vooruit kijken – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: