KOEK

Kunst Op Een Koekje

15 december 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

2 comments

Klein geluk

pexels-photo-705310
Het grootste geluk vind je meestal terug in de kleinste dingen. In de drukte van alledag gaan er een hoop kleine gelukjes verloren en blijf je maar doorgaan zonder daar af en toe even bij stil te staan. Helemaal als ouder van een zorgintensief kind lijkt de wereld om je heen maar door te blijven draaien en word je opgeslokt door de continue zorgen en inspanning die dagelijks geleverd moeten worden. Als het met je kind maar goed gaat dan voel je jezelf ook vaak een stuk beter.

Afgelopen week werd ik herinnerd aan het feit dat de kleine gelukjes zo belangrijk zijn om te voelen dat je bestaat, dat je leeft. Van de week heb ik de privilege gehad om een aantal gastlessen te geven op middelbaar onderwijs. Ik dacht een klas vol eigenwijze en opstandige pubers voor me te krijgen die alleen maar bezig waren met hun telefoon. Niets van dat, een ademloze en stille klas die oprecht en vol interesse luisterden naar mijn verhaal, het verhaal van mijn zoon met Smith Magenis.

Dat een kind met een meervoudige beperking niet het einde betekent maar het begin van een andere reis. Dat het leven hard is maar dat je het een andere wending kunt geven, dat je ondanks wat er op je pad komt door kunt gaan en niet op hoeft te geven was mijn boodschap. Want het leven is mooi en bestaat niet alleen maar uit verdriet of pijn. Je moet het alleen wel willen blijven zien en er af en toe even bij stil blijven staan.

Geluk zit volgens mij, en voor mij, namelijk niet in materiële zaken. Het gaat er niet om dat je veel geld hebt of een huis vol dure spullen. Draait het daar om? Is dat de definitie van geluk? Het maakt je leven hooguit wat aangenamer wanneer je geen geldzorgen hebt. Voor sommige mensen lijkt het daar om te draaien, ik noem het maar uiterlijk vertoon. Het gras bij de buren is altijd groener en het lijkt altijd ergens anders mooier dan bij jezelf. Maar is dat zo? Gezondheid en kunnen genieten van kleine dingen vind ikzelf eigenlijk de meest belangrijke.

Voor mij waren het de afgelopen week namelijk ook juiste die andere dingen die weer duidelijk maakten dat mijn definitie van geluk toch anders is. Een vriendelijk woord van een wildvreemde. Een onverwacht cadeautje. Een prachtig liedje wat net op het juiste moment voorbij komt en me diep raakt. De krakende voetstappen die ik in de verse sneeuw zet. Het gezicht van mijn kind wat intens geniet van het optuigen van de kerstboom. Mijn te grote maar altijd kleine kind nestelt zich op mijn schoot en met zijn nabijheid voel ik zijn haartjes zachtjes kriebelen op mijn wang. Ik snuif zijn geur op en probeer die op te slaan in mijn geheugen.

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Nee, op de meeste dagen zijn ze gevuld met pijn, zorgen en verdriet. Maar tussendoor, op die fracties van seconden, sta ik stil bij de kleine gelukjes die ervoor zorgen dat het leven mooi blijft…

 

2 reacties op ‘Klein geluk

  1. Hoe beschrijf je het woord geluk zo mooi. En het klopt het zit in kleine gevoelsmatige dingen niet in dure rommel. De gevoelsmatige dingen zijn het dagdagelijkse daar het allemaal om mag draaien. En kind ongeacht de beperking zien opgroeien en gelukkig zien, daar wordt je als ouder heel gelukkig van.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Haail en Zegen – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: