KOEK

Kunst Op Een Koekje

4 oktober 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zelfstandig

Zoals elke ouders proberen ook wij Wessel zo zelfstandig mogelijk te maken. Dat dat met iets meer vallen en opstaan gaat dan bij ander ouders kan ik na een aantal jaren wel concluderen. Rondom de twee jaar willen de dreumesen en peuters het allemaal wel “Zelluf doen”. Papa en Mama mogen niet meer helpen en de kleintjes denken dat ze alles wat ze in hun koppie halen ook wel kunnen. Meestal is dit een illusie want het enige wat ze vaak veroorzaken met het helpen is het helpen aan nog meer werk…

Maar goed, alles voor de zelfstandigheid natuurlijk, en uiteraard willen we onze kleintjes stimuleren om zoveel mogelijk dagelijkse bezigheden zelf te doen. Aankleden, toiletbezoek, broodjes smeren, schoenen aantrekken, noem het maar op. Heerlijk geklieder door de jaren heen. Maar het zelfstandige loopt bij ons nog steeds niet zo lekker. Zelfs na negen jaar niet. Het zelfstandig willen zijn en de korte aandachtsboog van Wessel zorgen namelijk vaak voor interessante en soms zelfs gevaarlijke situaties. Enig gevoel voor gevaar kent zoneman namelijk niet, verkeersregels lijken aan zijn aandacht te ontsnappen als hij in een dolle bui niet eerst even links en rechts kijkt maar zo de weg op sjeest.

Zelfstandig naar de wc is ook zo’n ding. Ik ben allang blij dat hij eindelijk zelf aangeeft dat hij naar de wc moet en meestal ook nog redelijk op tijd is en ik wil het zelfstandig toiletbezoek heel graag stimuleren. Maar nadat er onderbroeken, broeken, hele (overigens wel afgerolde) wc-rollen en zelfs bril en glazen doorgespoeld werden was het zelfstandige toch echt wel een beetje over. We hebben voor nu een middenweg gevonden, meestal laat ik hem zelf gaan, hou de deur open en ik sta op de gang te wachten. Bij het plassen gaat dit meestal goed, het goed richten de straal blijft een ander issue maar er wordt in ieder geval bijna nooit meer iets doorgespoeld wat niet in het riool thuis hoort.  Billen vegen na het poepen vergeet hij gewoonweg en gebruikt het papier voor het maken van proppen. Enige vorm van nabijheid is dus een vereiste.

Helpen in de keuken is ook zoiets. Meestal moet het maken van het eten namelijk super snel want wanneer meneer honger heeft lijkt de wereld te vergaan. En aangezien hij altijd honger heeft zorgt dit ervoor dat mijn frustratieniveau op die momenten niet veel overhouden. Meestal geef ik hem dus maar kleine klusjes waarbij hij mag helpen, wassen van groente, roeren of opruimen. Halverwege is hij meestal met hele andere dingen bezig dan het opgedragen taakje en loopt bijvoorbeeld met de groentes door het huis. Wat overigens vaak voor lachwekkende taferelen zorgt.

20160725_084707
Inmiddels is hij te groot geworden voor de kleine en saaie klusjes zegt hij zelf, dat is voor kleine kinderen. Hij wil, net als mama, ook snijden met het scherpe mes, roeren in de hete pan of de mixer bedienen. Heel leuk bedacht en ook daar wil ik hem graag in begeleiden maar het helpen bij mijn klusjes zorgt voor nog meer werk. Opletten dus en als compromis mag hij beginnen met de veiligere versie. Snijden met een iets minder scherp mes, mixen met de garde in plaats van de machine, ingrediënten verzamelen en onder toezicht en verbale begeleiding mag hij helpen roeren.

Van het weekend mocht hij meehelpen met het maken van groentesap. Snijden van de worteltjes uit de tuin, de kontjes en kopjes moesten eraf en hij mocht de groente in de machine stoppen en aandrukken met de stamper. De bietjes zorgden voor een ander schouwspel, het leek op scene uit een horrorfilm. Het bietensap zorgt namelijk voor wat gespetter. Na een beetje te hard aandrukken van de bieten spatte het sap er aan de bovenkant van de machine uit, de spetters raakte mij volop (gelukkig droeg ik zwarte kleding) en Wessel kon niet meer stoppen met lachen. Dat mama de keuken van boven tot onder kon gaan soppen was niet belangrijk, hij had geholpen. Meehelpen met schoonmaken was echter een stap te ver in de zelfstandigheid. “Nee mama, dat is voor grote mensen. Dat kunnen kinderen niet….”

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: