KOEK

Kunst Op Een Koekje

14 september 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

R……

6fd6038d6f793b1423904c28d407ba80--quote-wall-art-wall-art-prints
Het lijkt alsof hij ineens overal waar ik kijk opduikt. Ik hoor hem, ik voel hem en ik ruik hem inmiddels zelfs. Hij zit diep in mijn vezels en tot andermans ergernis blijft hij altijd mijn favoriet. R. zit weer in de maand en dat betekent Herfst. Het seizoen van grote verandering. De bomen blijven aan de grond genageld staan maar verschieten van kleur alvorens ze door een paar stevige stormen ontdaan worden van hun bladeren.

De wolken drijven als mythische figuren in de lucht en worden als propjes watten door de toenemende windvlagen uit elkaar getrokken. Uit de dagen dat de lucht donkerblauw gekleurd is storten de druppels als tranen naar beneden, tegelijkertijd ondersteund door een enkele zonnestraal die haar best doet gezien te worden en vervolgens de meest prachtige straal van kleuren laat zien. Uit de dichte en zwarte grond en op oude en donkere, goed verstopte plekjes verschijnen de meest bijzonder gekleurde paddenstoelen en zwammetjes.

De gevallen bladeren in combinatie met de vochtige lucht zorgen voor een bijzondere geur, een beetje bedompt maar fris tegelijkertijd. Opeengehoopte bergjes van bladeren waar ik als kind graag in wilde springen. Wie herkent het niet? De berg bladeren was nooit hoog genoeg waardoor ik er niet zonder blauwe plek onder vandaan kwam, maar toch….heerlijk! Stampen met je laarzen in een net te diepe regenplas waardoor de binnenkant van je laarzen voorzien werden van een laagje water. Als ik Wessel nu door de plassen zie stampen wil ik er eigenlijk iets van zeggen, maar ik weet als geen ander hoe heerlijk het gevoel is en als ik er zin in heb doe ik gewoon lekker met hem mee. En dus warmen we samen op bij de kachel en drinken een beker warme chocolademelk en krijgt hij gewoon een paar nieuwe sokken aan.

Ik denk dat dit seizoen voor mij nostalgie en liefde voor het leven samenvat. Bij de gedachte aan mijn kinderjaren en aan die R. in de maand krijg ik namelijk naast een warm gevoel in mijn buik ook een samentrekkend gevoel in mijn mond. Komt de onmiskenbare smaak van het goudgelige goedje bijna weer omhoog. We kregen namelijk zodra die letter weer in de maand kwam, iedere avond een lepeltje levertraan. Goed voor de gezondheid en zorgde ervoor dat we een prima weerstand hadden en nagenoeg nooit ziek waren in de winter. Maar o wat was het een strijd. Gelukkig mochten we na de altijd te volle lepel onze mond spoelen met een glas water. Dat het s’ nachts nog steeds omhoog kwam wilde moeder vast niet weten, het weerhield haar in ieder geval niet om ons van September tot April te voorzien van het vieze goudgelige goedje. Alles voor een goede gezondheid…

20170913_192916
Ik had trouwens ook gedacht dat het goudgele goedje allang uit de schappen van de winkels verdwenen was, maar niets is minder waar. Toen ik pas bij de Etos kwam zag ik een flinke fles staan en ondanks het feit dat ik er als kind zo tegen heb gevochten, dacht ik dat het een goed idee was om ook Wessel net zo gezond en griepvrij de herfst en winter maanden door te laten komen als wij vroeger. Een illusie armer en een ervaring rijker…. Zoonlief is wat dat puntje aangaat namelijk in geen enkel opzicht zoals ik vroeger was. Geen overredingskracht groot genoeg om hem over de streep te krijgen. De lepel met levertraan werd (door hemzelf) in zijn mond gestoken en er net zo hard weer uitgespuugd. Omdat ik het goede voorbeeld maar moest geven deed ik hetzelfde en bij het doorslikken van het olie-achtige goedje wist ik meteen weer waarom ik die herinneringen had. Wessel had groot gelijk en ook ik spuugde de restjes snel uit en spoelde nog wel een paar keer mijn mond met warm water….Want hoe goed het misschien ook mag zijn, we houden het maar op andere manieren van goede vitamientjes binnenkrijgen.

De R. blijft voorlopig nog even, minimaal voor de komende zeven maanden. Totdat hij weer een tijdje verdwijnt en er een nieuwe wereld tevoorschijn komt. Ik mag er voorlopig weer van gaan genieten, mijn meest geliefde seizoen. Door de meesten het meest gehaat maar voor mij het seizoen dat ervoor zorgt dat je voelt dat je leeft, in iedere vezel van je lijf….

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: