KOEK

Kunst Op Een Koekje

8 augustus 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zo iemand….

always-show-more-kindness-than-seems-necessary-because-the-person-receiving-it-needs-it-more-than-you-will-ever-know-quote-1
Ik ben er weer, terug uit mijn donkere kamertje. Gelukkig is de pijn een beetje naar de achtergrond verschoven en kan ik me weer tevoorschijn toveren. Had ik maar een magisch toverstokje waarmee ik de wereld er af en toe wat zonniger uit zou kunnen laten zien. De lieve woorden op mijn laatste blog helpen me in ieder geval wel mee om ondanks alles door te blijven zetten. Maar omdat alles gewoon door draait kom ik ook als vanzelf weer terecht in de dagelijkse realiteit. Morgenochtend staat Wessel zijn operatie gepland en gelukkig zijn we als eerste aan de beurt. Vandaag zijn tas gepakt en alles staat klaar, wij zijn er klaar voor en Wessel helemaal. Die staat bijna te springen van ongeduld, hij heeft er zin in….ik ken eerlijk gezegd geen enkel ander kind die het leuk vind om naar het ziekenhuis te gaan en al helemaal niet om ook nog geopereerd te moeten gaan worden. Wessel is echter een uitzondering op de regel, net als bij veel andere dingen trouwens, maar dat terzijde.

Maandag had ik een aangename break en was Wessel de hele dag bij mijn schoonouders, zij zijn naar de speelboerderij geweest en ik kon voorzichtig aan proberen weer een rondje te gaan wandelen. Even weer wat beweging, verandering van mindset en gelukkig deed alles weer een beetje redelijk mee. Wel gewapend met zonnebril overigens want licht en geluid zijn nog steeds te fel en erg onaangenaam. De misselijkheid is ook nog steeds aanwezig maar gelukkig blijft er weer wat binnen. En omdat de wereld gewoon door blijft draaien stonden vandaag de wekelijkse boodschappen op het programma. Samen met Wessel en boodschappenlijstje ging ik op weg naar de Duitse supermarktgigant voor een nieuwe lading groenvoer.

Ik ben zo iemand die altijd de goede bedoelingen van mensen wil zien, de een zal het dom, goedgelovig of naïef noemen maar ik denk met mijn hart. Ik ben zo iemand die bij de ingang van een super een dakloze de Riepe zie verkopen en hem geld zal geven en hem zijn boekje laat houden zodat hij die alsnog kan verkopen aan een ander. Ik ben zo iemand die bij een straatmuzikant wat in zijn koffer of hoedje gooit, of hij nou vals speelt of niet. Ik ben zo iemand die anderen helpt wanneer ik voel dat ik dat moet doen.

Vanmorgen bij de Duitse super was ik ook zo iemand. Er stond een jonge man, waarschijnlijk net iets ouder dan ik ben, bij de groenteafdeling. Hij had drie tomaten in zijn hand en vroeg om mijn hulp. Met Wessel op de rand van de kar schuif ik wat dichter naar hem toe zodat ik hem kan vragen wat hij wil. Hij gebaart en spreekt een paar woorden Arabisch en wijst naar het kaartje van de tomaten. Ik denk dat hij bedoelt wat de tomaten kosten, ik probeer hem uit te leggen dat hij die eerst moet wegen zodat hij kan zien wat het kost en laat hem zien op de weegschaal dat het 556 gram is. De tomaten waren 75 cent per kilo dus ik zeg dat de drie tomaten ongeveer 40 cent kosten maar worden gewogen bij de kassa en wijs die richting op. Hij geeft aan dat hij honger heeft maar geen geld, tenminste dat maak ik uit zijn gebaren en woorden uit. No card, no money but hungry. Ik vraag of hij helemaal niets heeft, ook geen kleingeld. Behalve honger, trillende handen en tranige ogen had hij niets gaf hij aan. In een flits zie ik allerlei oplichterspraktijken aan me voorbij gaan en verschuif die met enige twijfel toch maar naar de achtergrond. Een paar nieuwsgierige bejaarde dames hebben ons waarschijnlijk al even aangehoord en zeggen tegen me dat zij hem niet zouden helpen. Trucjes en bedrog volgens hun. Ik besluit anders; Ik zeg tegen de jongeman dat ik hem wil  helpen en hem zijn tomaten wil betalen. Ik weet dat ik niet mijn portemonnee moet trekken dus ik vis, uit een vakje waar ik altijd wat kleingeld in heb zitten, twee euro uit mijn tas en geef hem deze. Hij bedankt zich heel hartelijk, pakt mijn hand en omhelst me, geeft Wessel een knuffel en ik zie een traan in zijn oog. Gemaakt of niet, hij heeft me geraakt. Ik zeg dat ik verder moet met mijn boodschappen en hij strompelt richting kassa, het leek of zijn benen niet helemaal met hem meewerkten.

Tegen de dames die nog steeds hoofdschuddend tegenover ons in het gangpad staan en me zeggen dat zij dat nooit zouden hebben gedaan zeg ik dat ik hun ook had geholpen als ze geen geld zouden hebben gehad en me dit hadden gevraagd. Ik was te goed voor de wereld zeiden ze en liepen verder. Wessel en ik vervolgden ook onze weg en toch was ik wel benieuwd of de jongeman wel richting kassa zou gaan of dat hij bijvoorbeeld nog een blik bier zou meenemen. Dus een beetje verdekt opgesteld zag ik dat hij netjes in de rij ging staan met zijn tomaten en hij had er een beker yoghurt en fles water bij gepakt. Hij rekende netjes af, keek opnieuw de winkel in, zag ons staan en vervolgens kwam hij weer naar ons terug lopen. Hij zei niets, keek me indringend aan, pakte mijn hand, kneep er bemoedigend in en draaide zich om en liep naar buiten. Wessel en ik deden de rest van de boodschappen en op de vraag van Wessel waarom Mama die aardige meneer een munt had gegeven zei ik dat je mensen die hulp vragen altijd moet proberen te helpen.

Nu ik dit schrijf en het buiten regent als een gek vraag ik me af hoe het met de man gaat. Zal hij nog honger hebben, zal hij wel een dak boven zijn hoofd hebben, is hij moederziel alleen? Of het een dagelijks trucje was, of de man echt geen geld had of dat er een andere reden was weet ik niet. Wel dat je mensen die hulp vragen probeert te helpen. En als je hart spreekt, doe er dan wat mee. Je bent nooit te goed voor deze wereld…..
0af90464525145122f743401907c1fd1--mark-twain-quotes-kindness-matters

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: