KOEK

Kunst Op Een Koekje

3 juli 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zelfhelend vermogen Deel 9; Hoe ga je om met dagelijkse uitdagingen?

1498914424755
Eigenlijk weten we het allemaal best. Alleen het daadwerkelijk toepassen ervan blijkt in de drukte van alledag er vaak bij in te schieten. Ach..dat komt wel, dat doen we morgen wel, Als ik meer tijd heb. Dat doen we er even bij of zelfs tussendoor. In dit deel van het Zelfhelend vermogen;  Deel 9, Je dagelijkse uitdagingen. Soms lijken we wel een octopus met acht armen, en al die armen moeten het liefst ook nog een paar ballen omhoog zien te houden. Mindfull bezig zijn zit er bijna niet meer in, het liefst multi- tasken we zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat echt multi-tasken eigenlijk bijna niemand kan. Want iets helemaal goed doen zonder volledige aandacht kan helemaal niet.

En daar zit hem nou eigenlijk ook de grootste uitdaging, want hoe pas je nou alle dingen toe die ik in de voorgaande delen van het Zelfhelend vermogen van je lichaam heb beschreven? Alles van het rijtje zal sowieso niet meteen gaan. Je moet klein beginnen, namelijk bij de dingen die je het meeste energie kosten. Energie wat wegslurpt uit je lichaam en gevoed wordt aan allerlei onbelangrijkere dingen dan de zorg voor je eigen lichaam en dus ook je hele welbevinden. Daarnaast moet je dus jezelf onder een vergrootglas durven leggen en de vinger op de zere plek(ken) leggen. Want wil je verandering? Dan zul je er toch echt zelf iets aan moeten doen!

De meesten van ons moeten het namelijk doen met de grote uitdagingen van vandaag de dag: Stress, Suikerverslaving en de daarbij horende insulineresistentie, Chronische ontstekingen, een verstoorde hormoonhuishouding en uitgeputte bijnieren. Eigenlijk allemaal voor een groot deel te wijten aan stress en onjuiste voeding. En juist met deze twee punten kun je zelf, eigenlijk direct, al aan de gang gaan.

stress-factoren
Eigenlijk hebben we het over een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Je vervalt namelijk heel snel in oude gewoontes en patronen. Weinig tijd? Trek snel iets ongezonds uit het koel of vriesvak bij de super. Terwijl je met dezelfde tijd bijvoorbeeld een makkelijke en gezonde salade in elkaar draait. Neem wat meer de tijd, voor jezelf en je gezondheid, maar ook voor je omgeving. Wees bewuster en neem op tijd je rustmomentjes. Leer vooral letten op de signalen die je lichaam je geeft, noteer ze en kijk ze aan het einde van de week even na, schrijf erbij welk ongemak je voelde en wat je op dat moment aan het doen was, heb je bijvoorbeeld een drukke week, een overvol werkschema of andere vorm van stress? En wat zijn de momenten die je energie opleverden? Waar werd je blij van? Zo pak je stukje voor stukje aan.

Daarnaast hoor ik vaak dat mensen het moeilijk vinden om vol te houden omdat hun omgeving of (mede) huisgenoten niet mee willen doen met een verandering van leefstijl. Het maakt het er niet makkelijker op, maar voor wie doe je het uiteindelijk? Juist….voor jezelf. En als ze zien dat het een positieve invloed heeft op je dagelijkse functioneren gaan ze zichzelf ook wel achter hun oren krabben hoor! Want je krijgt meer energie, ziet er fitter en gezonder uit, slaapt beter en voelt je op termijn dus ook een stuk beter.

Dus nogmaals even een korte samenvatting;

  • Zorg dat Stress zo min mogelijk je dagelijks functioneren beheerst en zorg voor een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning.
  • Let op Gezonde en eerlijke voeding, schrap vooral bewerkte voeding van je boodschappenlijstje en investeer aandacht aan wat je op je bordje serveert.
  • Hou je suikerinname eens onder een vergrootglas en probeer dit (drastisch) aan te passen naar maximaal 25 gram per dag. (echt waar, als je het bij gaat houden schrik je echt van wat er dagelijks naar binnen gaat!)
  • Let op invloeden van buitenaf welke je hormoonhuishouding kunnen verstoren, denk dan bijvoorbeeld aan straling, chemische invloeden (Schoonmaakmiddelen, parfum, make-up enz.)
  • Zorg voor voldoende slaap, bij de meeste mensen is dit gemiddeld 8 uur per dag
  • Neem voldoende rustmomenten, en ga dan bijvoorbeeld even een paar minuten “bewust ademhalen”.
  • Start met beweging, minimaal een half uur per dag bewegen is al voldoende om je systeem actief te houden; wandelen, fietsen en pak eens de trap in plaats van de lift.
  • Van welke dingen wordt je blij en leveren je Energie op? Zorg ervoor dat je die momenten gaat uitbreiden.

once-you-change-your-mindset-everything-on-the-outside-will-change-with-it
Het zijn vaak niet eens hele grote veranderingen maar stapje voor stapje kom je ook bij je einddoel en bovendien, ga je voor grote veranderingen in een keer heb je vaak de kans dat je het op langer termijn niet eens vol houdt. Het moet als het ware in je systeem komen en denk niet dat je binnen een week resultaten hebt geboekt, voor een verandering van leefstijl en mindset heb je echt wel minimaal een paar maanden nodig. Onderweg komen er weer allemaal hobbels en bobbels op je weg waardoor je het niet meer ziet zitten of toch weer terug dreigt te vallen in oude, vaak makkelijke patronen. Maar geen zorgen, zodra je eenmaal gewend bent aan je nieuwe leventje herpak je jezelf heel snel en kom je vrij snel weer op de goede weg uit!

Dus met een makkie sluit ik de “tien geboden” van het zelfhelend vermogen van je lichaam af, vertel ik van de week in het laatste deel nog een paar belangrijke puntjes over eiwitten, koolhydraten en vetten maar eigenlijk heb je al zo veel handvatten gekregen om te beginnen met veranderingen. Ook zal ik je nog een overzicht geven met interessante documentaires en filmpjes over voeding. En…ben je er klaar voor???  Niet twijfelen, maar er simpelweg gewoon voor gaan! Go for it!!!

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: