KOEK

Kunst Op Een Koekje

30 juni 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Rabarber (Moes)

images (26)
Zoals jullie inmiddels hebben kunnen lezen eten we het liefst zo veel mogelijk uit eigen tuin of eten we wat in de buurt verkrijgbaar is. Import groentes en fruit proberen we zo veel mogelijk te vermijden. Nu was mijn Rabarbertje in de moestuin dit jaar op een of andere mysterieuze wijze verdwenen. Gelukkig heb ik van vrienden een nieuw stekje gekregen en die begint nu langzaam omhoog te komen, maar hij is nog net te klein om er flink van te snoepen. Nou kregen we, tijdens een van onze wandelingen, van een lieve buurvrouw een paar flinke stengels van haar Rabarber mee. En dus kunnen we dit jaar toch weer gaan genieten!

Rabarber, een groente die eigenlijk tot de fruitsoorten gerekend wordt. Volgens Wikipedia is de latijnse naam Rheum rhabarbarum. Rheu is de Latijns voor wortel en barbarum betekent vreemd. Een vreemde wortel eigenlijk dus. Zowel de wortels als de stengels zijn eetbaar en werken erg goed bij constipatie en werken laxerend. Rabarber zit vol vezels en heeft een beetje licht zurige smaak, bovendien zit het vol vitamines, mineralen en anti-oxidanten en is bovendien ontstekingsremmend.

Reden te meer dus om vooral op de warme zomerdagen te genieten van dit wonderplantje. Je kunt ervan alles van maken; compote, crumble, jam, siroop, sorbet of sap. Ik eet ze of gewoon zo of maak er meestal moes van en geniet ervan als toetje. Gewoon zo lepelen uit een kommetje of bij een beetje roomijs. Bomvol met goede stofjes en dus hartstikke gezond!

Hieronder een van mijn versies:

Rabarber-Appelmoes met kaneel
3 grote stengels Rabarber
2 appels
2 eetlepels (riet)suiker
2 theelepels kaneel

Snij de rabarber en de appel in kleine stukjes en verhit op laag vuur in een pannetje met een klein laagje water (zodat het niet verbrand maar langzaam gaart). Voeg de suiker en de kaneel tot en laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen totdat de stukjes zacht zijn geworden.
20170624_093255
Mocht je van een beetje “bite” houden laat je het zo afkoelen, maar hou je niet van stukjes kun je de moes nog even kort pureren met een staafmixer zoals ik heb gedaan. Het is heerlijk als het nog warm is maar je kunt het ook goed af laten koelen en serveren als bij- of nagerecht. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: