KOEK

Kunst Op Een Koekje

8 juni 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zelfhelend vermogen Deel 7; Een gezond Darmstelsel

De afgelopen blogs ben ik in het zelfhelend vermogen van je lichaam vooral ingegaan op ons hormoonstelsel en welke voeding w het beste tot ons zouden moeten en kunnen nemen om zo gezond mogelijk te blijven en ons lichaam het beste proberen te voeden.
In deze blog ga ik iets verder in op de werking van onze darmen. Na jaren zelf last te hebben gehad van een prikkelbare darm en aangezien darmproblemen bij ons in de familie niet onbekend zijn ben ik me daar iets verder in gaan verdiepen.
Vandaag dus in Deel 7 van het zelfhelend vermogen; Een gezond darmstelsel.

Je darmen vertellen je heel veel over je algehele gezondheid. Heb je ergens last van, kijk dan eerst eens naar je darmstelsel. Gezonde darmen betekent meestal ook een algehele goede gezondheid. Je spijsvertering is een onderdeel van het darmstelsel en alles wat er via je slokdarm naar je maag en vervolgens je dunne, dikke en endeldarm gaat heeft invloed op veel processen in ons lichaam. Daarmee dan vooral de processen in je lever, alvleesklier en je galblaas. En alles wat er naar binnen gaat moet vervolgens verwerkt worden en weer naar buiten komen. Wat je eet is dan natuurlijk van heel groot belang.

Je spijsvertering werkt dag en nacht door, 24 uur is het actief en elke seconde worden er nieuwe cellen aangemaakt en oude cellen weer afgebroken en afgevoerd.  Bij gezonde darmen werkt dit optimaal en zorgen je darmen ervoor dat de bouwstoffen in voeding zo goed mogelijk door onze darmwand wordt opgenomen en verdeeld worden en zo de juiste plekken in je lichaam van de juiste stofjes te voorzien. Zijn je darmen niet in staat om de belangrijke voedingsstofjes op te nemen? Dan poep je al die gezonde stofjes dus zo weer uit en dat is natuurlijk zonde.

VerteringsstelseldunnedarmV3

Op het moment dat je last hebt van je maag-darmstelsel kun je last hebben van bepaalde klachten zoals bijvoorbeeld buikpijn, een opgezette buik, darmkrampen, veel boeren, maagzuur, obstipatie, diarree of winderigheid. Je voelt het eigenlijk vrijwel direct wanneer er iets niet helemaal lekker loopt vanbinnen. Maar heb je wel in de gaten dat er ook problemen zijn met je maag-darmstelsel waar je eigenlijk geen rekening mee houdt dat ze daar vandaar zouden kunnen komen? Huid, haar- en nagelproblemen, Schimmels of andere (vaginale) infecties, pijn in je gewrichten, verlaagde weerstand of gewichtstoename. Waarschijnlijk komt dit omdat je lichaam langere tijd niet genoeg voedings- en bouwstoffen heeft opgenomen of juist teveel afvalstoffen heeft opgebouwd.
Wanneer je een tot twee keer per dag moet poepen heb je de meeste kans op het kwijtraken van zoveel mogelijk afvalstoffen.

Daarnaast helpen rust, regelmaat en beweging ook weer voor een optimale werking van je systeem, maar daar hoef ik je, na het lezen van de vorige 6 delen inmiddels niets meer over te vertellen denk ik.

Maar van welke voeding worden je darmen en spijsverteringsstelsel nou eigenlijk blij en van welke juist absoluut niet?
Een blij systeem begint eigenlijk al aan het begin van je systeem, dus al in je mond. Door goed te kauwen op je voeding en het zo fijn mogelijk te maken maak je het je darmen makkelijker om de voedingsstofjes op te nemen, daarnaast maak je door meer te kauwen ook meer speeksel aan. En meer speeksel zorgt er namelijk voor dat er bepaalde enzymen aangemaakt worden die helpen bij het verteren van voeding. Ze zeggen niet voor niets dat er “water in je mond loopt” bij bepaalde voeding. Je lichaam maakt dat eigenlijk al een beetje hulp aan bij de verwerking van het lekkere eten.

Wellicht weer ter overvloede, maar zoals ik in de vorige delen van het Zelfhelend vermogen van je lichaam al aan heb gegeven; zorg ervoor dat je zoveel mogelijk natuurlijke voeding eet, voeding wat niet uit pakjes, zakjes of kant en klaar in de winkel ligt dat en wat dus niet in een fabriek is bewerkt. Het liefst puur natuur en dan met name groenten, kruiden, fruit en volkoren graanproducten. Deze bevatten namelijk volop vezels om je darmen actief en gezond te houden. Havermout en bijvoorbeeld lijnzaad en chiazaad zijn hele geschikte vezelrijke voedingsmiddelen om toe te voegen aan je ontbijt, smoothie, shake of salade.

Met voedingsmiddelen waar je darmen meer moeite mee hebben moet je een beetje uitkijken, Veel gluten (dit zijn eiwitten uit granen en vooral uit tarwe), zuivel en suikers zijn geen goede vriendjes met de meeste darmen. Gluten kunnen ervoor zorgen dat er gaatjes ontstaan in je dunne darmwand waardoor er afvalstoffen in je bloed terecht komen die op termijn kunnen leiden tot chronische klachten. Zuivel geeft daarnaast weer slijmvorming in je darmen waardoor voedingsstoffen moeilijker kunnen worden opgenomen. En suikers veroorzaken op hun beurt weer makkelijk gisting en verstoren hiermee je darmflora.

Wist je trouwens dat gefermenteerde voeding ook goed is voor je darmstelsel? Denk daarbij aan bijvoorbeeld koolsoorten zoals zuurkool, rode kool of chinese kool. Bij fermenteren wordt het voedsel als het ware voorverteerd. Dit maakt het voor je spijsvertering weer makkelijker de voedingsstoffen op te nemen omdat je een stapje in het verwerkingsproces overslaat.

clean-9-darmreiniging
Een ingewikkeld systeem of niet? Kijk vooral naar de signalen die jouw lichaam aangeeft. Hoe reageer je op bepaalde voedingsstoffen? Ga op die manier te werk bij het aanpassen van de voeding waar jij het het beste op doet en je je het prettigst voelt.
Ik zelf krijg bijvoorbeeld pijn in mijn buik van koolsoorten. Koolsoorten zorgen namelijk voor het aanmaken van gassen in je darmen door het fermenteren. Daarom eet ik regelmatig zelfgemaakte gefermenteerde kool. Spruitjes (in principe kleine kooltjes) zorgen hier meestal ook voor. Vette voeding zorgt bij mij ook voor pijn in mijn buik, gefrituurde voeding net zo, van suikers wordt ik lamlendig en krijg alleen maar zin in meer zoetigheid…van teveel zuivel wordt pijn buik ook niet blij dus zo ben ik zelf stukje voor stukje gaan kijken wat wel geschikt was. Op die manier ben ik zelf een gebalanceerde manier gaan ontdekken wat wel en niet werkt voor mij. Voor iedereen is dit echter anders, de darmflora van ieder persoon is namelijk anders en reageert dan ook anders.

Dus kijk eens naar je eigen systeem? Heb je pijn en kun je hier zelf al iets aan veranderen? Als je klachten blijft houden, neem deze dan wel serieus en ga dan natuurlijk wel even langs je (huis) arts.

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: