KOEK

Kunst Op Een Koekje

1 juni 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Gezondheid; Zelf helend vermogen Deel 6; Wat zijn belangrijkste oorzaken van een trage schildklier en tips voor een gezonde schildklier?

images (19)
Zoals ik al aangaf in het vorige delen van Gezondheid; Zelfhelend vermogen ga ik je stap voor stap meenemen en je in een aantal punten proberen uit te leggen wat de verwoestende werking is van schadelijke stoffen in onze omgeving. Wat het doet met ons lichaam (en geest) en wat je zelf in je dagelijks leven toe zou kunnen passen om te starten met het zelf helende vermogen van je lichaam. Omdat er zoveel informatie beschikbaar is en het soms best lastig te vinden is, heb ik de, voor mij in ieder geval belangrijkste punten, voor je op een rijtje gezet en zijn we alweer over de helft, namelijk bij punt 6Wat zijn belangrijkste oorzaken van een trage schildklier en tips voor een gezonde schildklier?

Regelmatig hoor je vrouwen wel zeggen dat ze last hebben van een traag werkende schildklier. Meestal vrouwen die hun leven lang vechten tegen de kilo’s. Veel klachten van schildklierproblemen komen echter ook voor bij andere aandoeningen. Dat maakt het voor een arts ook bijna onmogelijk een diagnose te stellen op basis van je klachten alleen. Alleen een bloedonderzoek geeft aan of je schildklier daadwerkelijk de oorzaak is van je klachten. Bij de diagnose worden een aantal zaken op een rijtje gezet. Je hormoonbalans is een ontzettend belangrijk stukje in je lichaam. Als dat niet op orde is, dan werkt de rest ook niet mee. Dat geldt dus helemaal met je schildklier. In je schildklier worden namelijk hormonen aangemaakt die ook wel het schildklierhormoon genoemd worden en die stimuleert de stofwisseling en de groei.

Maar wat doet je schildklier eigenlijk? Je schildklier is een orgaan in je hals en het is een onderdeel van je hormoonstelsel. Je schildklier maakt zelf de hormonen thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). Maar om deze schildklierhormonen te kunnen maken, heeft je schildklier jodium nodig. Schildklierhormonen hebben invloed op de werking van ontzettend veel functies in je lichaam. De hypofyse (in je hersenen) , regelt op haar beurt weer de werking van je schildklier. Om je schildklier te stimuleren, maakt de hypofyse het hormoon TSH.

Als je last hebt van een te traag werkende, langzame of vertraagde schildklier, wil dat zeggen dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt, ze noemen dat ook wel hypothyreoïdie. Hypothyreoïdie kan tijdelijk zijn, maar meestal is het blijvend. In Nederland wordt de aandoening meestal veroorzaakt door antistoffen. De ziekte kan ook ontstaan door de behandeling van een andere (schildklier)aandoening, bijvoorbeeld met radioactief Jodium. Maar in sommige gevallen is hypothyreoïdie aangeboren (CHT).

Hieronder heb ik een uitgebreid overzichtje voor je gemaakt van de verschillende soorten hypothyreoïdie. Meestal wordt het veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Minder vaak ontstaat hypothyreoïdie door de ziekte van Graves of door schildklierkanker. Ik heb linkjes naar de verschillende oorzaken voor je aangemaakt dus mocht je er meer van willen weten, klik rustig door.

 • Aangeboren hypothyreoïdie (CHT)
 • Primaire hypothyreoïdie
  • Ziekte of thyreoïditis van Hashimoto
  • Na (gedeeltelijke) chirurgische verwijdering van de schildklier
  • Na behandeling met radioactief jodium
  • Na halsbestraling voor andere aandoeningen dan de schildklier
  • Na subacute thyreoïditis – ziekte van Quervain
  • Stille of pijnloze thyreoïditis
  • Voorbijgaande hypothyreoïdie
 • Subklinische hypothyreoïdie
 • Centrale (secundaire en tertiaire) hypothyreoïdie

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat oorzaken voor problemen met je schildklier, maar het blijft een vreemd verschijnsel dat er zo veel mensen zijn die zich herkennen in kenmerken die duiden op schildklierproblemen, terwijl ze van artsen niet de diagnose ‘trage schildklier’ krijgen. Dat kan ook weer te maken hebben met  de volgende factoren:

 1. Schildklierproblemen kunnen namelijk ook het gevolg zijn van allerlei andere hormonale klachten, zoals uitputting van de bijnieren door langdurige stress, insulineresistentie, Hormoondisbalans zoals oestrogeendominantie of testosterontekort of jodiumtekort. Ook bij chronische ontstekingen zie je dat de schildklier een trage werking gaat krijgen. Alleen door de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen, kun je je schildklier weer activeren. Doordat veel vrouwen net na de bevalling of aan het begin van de overgang schildklierklachten krijgen, zet dit je meteen al aan het denken dat het een verstoring in je hormoonhuishouding zou moeten zijn.  Maar er kunnen meer oorzaken zijn:
 2. Overbelasting van de lever; Door teveel suikers, foute vetten, bloedsuiker-/insuline ontregeling, medicatie of teveel giftige stoffen in ons systeem, Dit alles is funest voor je schildklier. In je lever moet het onwerkzame schildklierhormoon T4 namelijk worden omgezet in het werkzame hormoon T3. Als je lever te zwaar belast wordt komt je lichaam niet toe aan herstel.
 3. Roken; Het cadmium in rookwaren blokkeert de thyroxinereceptor in de schildklier. Omdat roken de stofwisseling heel erg activeert, wordt de te snel werkende schildklier) niet opgemerkt. Dit komt meestal pas aan het licht als je stopt met roken.

De meest voorkomend klachten zijn trouwens: Je bent moe en het liefst zou je alleen nog maar in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht. Heel mooi allemaal (niet natuurlijk), maar naast het gebruik van medicatie, want ga bij klachten natuurlijk eerst langs de huisarts, wat kun je zelf doen?

breng-je-schildklier-in-balans
Hoe kun je zelf nou je schildklier in optimale conditie krijgen en houden?

Groente, fruit en vooral onbewerkt voedsel; Misschien wel het belangrijkste om mee te beginnen. Eet veel meer kalium en calcium (Voornamelijk in groente en fruit). Vooral een goede balans tussen calcium en kalium is belangrijk, maar ook een goede natrium-kaliumbalans is uitermate belangrijk. Door zelf je eten te bereiden, zonder grote hoeveelheden geraffineerd zout en met veel groente en fruit is dit eigenlijk bijna de enige manier om dit voor elkaar te krijgen. Dus zoals ik eerder al heb aangegeven; Zorg dat je zo min mogelijk kant en klaar eet en /of uit pakjes en zakjes. Zo hou je namelijk zelf controle over wat je binnen krijgt!

Rust en regelmaat. Het klinkt heel raar, maar je schildklier wordt aangestuurd door je hypothalamus (in je hersenen), de regelaar van je biologische klok. Deze is gebaat bij rust en regelmaat. Het klinkt waarschijnlijk wel erg saai maar je leven zou zo veel mogelijk regelmaat moeten hebben: wat betreft eetmomenten, slaapmomenten, rust- en actiemomenten. Je hele (hormonale) gezondheid is afhankelijk van je biologische klok die wordt aangestuurd in de hypothalamus.

Dagelijkse beweging, Beweeg bij voorkeur nuchter of vóór de maaltijd, omdat beweging op nuchtere maag je (vet)verbranding sterk stimuleert en je hele systeem dus ook meteen een boost geeft. Bovendien heeft dit meteen een positieve uitwerking op het verlagen van ontstekingen die ook vaak aan de basis liggen van schildklierklachten. Zonder dagelijkse beweging wordt het lastig om je schildklier te prikkelen en te stimuleren te doen wat hij hoort te doen. Zoek een manier van bewegen wat bij je past en wat je leuk vindt. Zo hou je het namelijk ook veel langer vol om dagelijks in je systeem te houden. Kortdurende, krachtige beweging en krachttraining dragen bij aan herstel van de hormoonbalans. Doe bijvoorbeeld elke keer dat je aan het wachten bent op je koffie of waterkoker een aantal squats of arm/ been/ bil oefeningen. Moet je zien hoeveel je aan het einde van de dag hebt bewogen ;-).

Dagelijks voldoende Vitamines en Mineralen; Zonder genoeg vitamine A, B12, D, Jodium en DHA kan de aansturing van je schildklier niet goed verlopen. Bovendien is de omzetting van je schildklierhormoon T4 naar T3 afhankelijk van de ‘vloeibaarheid’ van je celmembranen. En deze vloeibaarheid staat of valt dan ook weer bij de consumptie / inname van omega 3-vetzuren. Vitamine D is ook belangrijk omdat er veel auto-immuunaandoeningen van de schildklier bestaan. Laat eventueel een vitamine D-bepaling uitvoeren bij je (huis)arts. Vitamine A kan door je lever aangemaakt worden uit bètacaroteen. Daarom is voldoende groente en fruit een must, zeker de oranje en gele soorten. Toch is bij lang niet iedereen de lever in staat om zelf vitamine A uit bètacaroteen te maken. Ik zelf gruwel ervan, maar orgaanvlees kan af en toe een goede keuze zijn, omdat het zowel omega 3 als vitamine A & D bevat. Ik haal het liever uit andere voedingsstoffen als je het niet erg vind…Voldoende vitamine B12 in je voeding is nodig om jodium op te kunnen nemen en op de plaats van bestemming te krijgen. B12-tekorten kunnen dus schildklierklachten veroorzaken. Ook is B12 samen met selenium, zink, magnesium en ijzer nodig om het pre-hormoon T4 daadwerkelijk om te zetten in T3. En dat is wat in iedere cel zo belangrijk is voor de energieaanmaak. Vitamine B12 is ook een belangrijke vitamine voor een gezonde methylering en leverontgifting, samen met magnesium en vitamine B2, B3, B6 & B11/foliumzuur. Jodium, Dit betekent dat je, om aan je behoefte te voldoen, 2 tot 3 keer per week iets uit zout water zou moeten eten: zeewieren/algen of zoutwatervis.  En als je zout gebruikt, zou je er op moeten letten dat hier jodium aan toegevoegd is. Helaas is keukenzout met toegevoegde jodium niet geschikt om je jodiumstatus te verhogen. Dus probeer het zo veel mogelijk uit je voeding te halen. (Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeewier, zeevis, eieren en sommige vleeswaren, in zeezout zit nagenoeg geen jodium..) Selenium; Zonder selenium wordt ons schildklierhormoon T4 niet omgezet in zijn werkzame T3-vorm. Iemand van bijvoorbeeld 70 kilo heeft minimaal 200 mcg selenium per dag nodig voor een optimale schildklierfunctie. als je last hebt van (chronische) ontstekingen moeten je extra letten op voldoende Seleniuminname. Ontstekingen ‘vreten’ namelijk veel selenium, waardoor je schildklier het onderspit delft. Dagelijks 2 tot 4 paranoten zou voldoende zijn om je Seleniumniveau aan te vullen.

Naast alle vitamientjes en mineralen hebben zorgen alle stofwisselingsreacties in je lichaam voor energie en warmte. Het ene voedingsmiddel geeft echter een grotere warmteproductie (thermogenese) dan het andere. Hoe groter het effect, des te meer calorieën omgezet worden in warmte (in plaats van energie) en niet kunnen worden opgeslagen als vet. Als je verbranding door schildklierproblemen verlaagd is, kies dan voor voedsel wat dat activeert. Kort samengevat komt het hierop neer: Koolhydraten en verzadigde vetten als hoofdbestanddeel van je voeding verlagen je stofwisseling, Eiwitten en gezonde vetten activeren de stofwisseling. Maar ook een dieet met te veel eiwitten zorgt weer voor verstoring van je schildklier. Het gaat ook hier weer om de juiste balans: Eet je in elke maaltijd iets van langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten, dan zit je eigenlijk wel goed.

 • Gember, kurkuma, peper, chilipeper, cayennepeper, paprika, ui, knoflook, mierikswortel en groene thee geven je lichaam bijvoorbeeld een warm gevoel en dus ook voor een betere thermogenese.
 • Een klein beetje alcohol bij de maaltijd activeert de stofwisseling. Geen liters uiteraard, maar een klein glaasje wijn bijvoorbeeld bij je avondeten is al effectief, Let op! Dit effect krijg je niet als je het buiten je maaltijden om gebruikt of als je veel alcohol gebruikt.
 • Gezonde vetten: met mate omega 6 en ruimschoots omega 3- en omega 9-vetzuren. Zie de bijlage Vetten in het Weetjesboek en bijlage G in het boek ‘Alles draait om je hormonen’.
 • Het stofje CLA uit vlees en zuivel, van grasetende en loslopende dieren of oude koeienrassen.
 • Jodium plus vitamine A, D en omega 3-vetzuren in zeevoedsel (zeevis of zeewier/algen).
 • Kokosolie

Enzymen, Alleen rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen en kiemen bevatten veel enzymen. Probeer deze dus dagelijks op het menu te zetten. Ga natuurlijk niet meteen compleet over op een RAW levensstijl en begin meteen alles rauw te eten. Zowel rauwe als warme voedingsmiddelen hebben elk hun eigen positieve eigenschappen voor je gezondheid. Dus wissel in ieder geval voldoende af. Vervang bijvoorbeeld een van je maaltijden voor een Slowjuice groentesapje, boordevol nuttige en vooral gezonde voedingsstofjes!

Bronnen:
Rineke Dijkinga
Poweracademy
Schildklier.nl
Wikipedia

 

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: