KOEK

Kunst Op Een Koekje

28 mei 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Gezondheid; Zelf helend vermogen Deel 4; Tips tegen overgangsklachten

images (21)
Zoals jullie hebben gelezen in de vorige delen van Het Zelfhelende vermogen, zijn er behoorlijk wat dingen om uit te leggen waar je dagelijks niet bij stil staat. Vandaag ben ik bij deel 4 en ga ik jullie tips proberen te geven om klachten rondom de overgang te verminderen. Denk hierbij aan opvliegers en slaapproblemen.En hoewel dat voor mij gelukkig nog niet aan de orde is maar ik helaas wel een aantal jaren vruchtbaarheidsbehandelingen, en daarbij dus ook behoorlijke hormoonschommelingen heb gehad, kan ik me een beetje inleven bij het leed wat ik bij een hoop vrouwen in mijn omgeving zie en ben ik hopelijk wel alvast goed voorbereid over een aantal jaren!!

Nogmaals, ik ben geen orthomoleculair therapeut maar ook ik ben, net als jullie waarschijnlijk, ook ooit ergens begonnen. En na jaren van het opzuigen van zo veel mogelijk “zelf helende informatie” van lichaam en geest probeer ik jullie hierbij een aantal inzichten en tips & trucs te geven die mij de afgelopen jaren hebben geholpen om op de been te blijven en daarnaast zo gezond mogelijk te houden. Daarnaast probeer ik zelf natuurlijk nog steeds elk strohalmpje vast te grijpen om wellicht mijn chronische hoofdpijn te kunnen verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Qua voeding, levensstijl en ontspanning. En wie weet kan ik jou met hulp van de tips van deze man nog een aantal handvatten aanreiken die je in je ons dagelijks leven nog toe zou kunnen passen of aan kunt vullen.

Tips om klachten rondom de overgang te verminderen. Denk hierbij aan opvliegers en slaapproblemen.

Tot een jaar of tien geleden was het voor artsen bijna vanzelfsprekend om vrouwen tijdens de menopauze een hormoontherapie voor te schrijven. Maar sinds een aantal jaren hebben de artsen geen eenvoudig antwoord meer op de problemen waar vrouwen rond de 50 in de overgang komen soms mee te maken krijgen. Bovendien lijken de vrouwen steeds eerder in de overgang te komen.

Zoals je al hebt kunnen lezen in mijn eerste blog over Hormoonhuishouding, heb je kunnen lezen wat een (on)gezonde hormoonbalans met ons lichaam doet. Op het moment dat je in de overgang komt, veranderen de hormoonwaardes in je lichaam. Hetzelfde als ook gebeurt bij zwangere vrouwen. Jarenlang werd oestrogeen gezien als een wondermiddel dat vrouwen gezond kon houden én ze er bovendien jaren jonger door uit konden laten zien. Maar sinds grootschalige gezondheidsstudies aantoonden dat deze hormoontherapie ook een verhoogd risico gaf op hartaanvallen, beroertes en borstkanker.imagesInmiddels zijn veel vrouwen op zoek naar natuurlijke alternatieven. En hopelijk kan ik je er door deze blog iets bij helpen. De menopauze is namelijk een fase waar we als vrouw zijnde niet onderuit komen en die op natuurlijke wijze voorbereid op het einde van de vrouwelijke voortplantingscyclus. Dus waarom zou je het dan ook niet op een natuurlijke manier behandelen? Sommige van de klassieke symptomen zoals bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen en de welbekende stemmingswisselingen wil je uiteraard zo veel mogelijk verminderen of het liefst vermijden.

Probeer daarom de volgende tips eens uit:

Door middel van het letten op je voeding kun je al op een belangrijke manier de typische symptomen van de menopauze onder controle houden. Wat je bijvoorbeeld moet gaan proberen te vermijden zijn grote hoeveelheden cafeïne en koolzuurhoudende drankjes (die vaak ook fosforzuur bevatten).

Cafeïne en Fosforzuur zijn namelijk verantwoordelijk voor een versnelling van osteoporose of ook wel botontkalking genoemd. Probeer ook je consumptie van rund- en varkensvlees en kip te beperken want deze bevatten veel verzadigde vetten en die verminderen op hun beurt weer de mogelijkheid van je lichaam om oestrogeen om te zetten voor ander doeleinden. Daarom moet je trouwens ook je suikerinname proberen te beperken.

Om je lichaam op een natuurlijke manier te helpen om oestrogeen om te zetten in andere bruikbare stofjes kun je meer voedingsmiddelen nemen die phytoestrogenen bevatten zoals bonen, (ongebrande) pindanoten, sojaproducten maar ze zitten ook in alfalfa, spruitjes, spinazie en granen zoals sesam- en lijnzaad en zelfs in hop!
Andere voedingsmiddelen die zeker niet op je lijstje mogen ontbreken zijn bijvoorbeeld: Granen en tarwe, bruine rijst, tofoe, amandelen, cashewnoten en eigenlijk overvloedig; voldoende vers fruit en groenten.

Phytoestrogenen en dan voornamelijk isoflavonen, worden grondig bestudeerd voor hun positieve eigenschappen bij het verminderen van postmenopausale symptomen. Ze zorgen voor een natuurlijke bescherming van de prostaat en afname van botafbraak. Het bewijs voor deze positieve effecten komt uit epidemiologische studies in Aziatische landen zoals Japan en China, die bijvoorbeeld een hoge inname van Soja hebben.

De mogelijk schadelijke effecten van phytoestrogenen in borstkanker wordt echter ook zwaar ter discussie gesteld. In de westerse landen ligt de inname van phytoestrogenen via het normale dieet sterk onder het niveau om een biologische respons te krijgen. Toch is voorzichtigheid nodig bij bepaalde bevolkingsgroepen door het gebruik van een stijgend aantal voedingssupplementen die phytoestrogenen bevatten.
Phytoestrogenen kunnen namelijk dan geen middel zijn om je hormonen te regelen maar kunnen dan hormoon ontregelaars worden.

images (22)
Naast de natuurlijke aanwezigheid in voeding zijn er ook nog (kunstmatige) supplementen, ik ben er geen fan van en zou eerder kiezen voor een evenwichtige voeding maar dat is ieder zijn eigen keus en dus wil ik je deze opties in ieder geval niet onthouden;

Lactobacillus, Adophilus en Bifidus, of ook wel je goede darmbacteriën, zijn belangrijk voor vrouwen in de overgang. Ze helpen met je stofwisseling en gebruik door het lichaam van oestrogeen. Daarnaast helpen ze schimmelinfecties te voorkomen. Deze goede bacteriën worden aan verschillende voedingsproducten toegevoegd waaronder bijvoorbeeld aan yoghurt.
Ook het gebruik van bepaalde vitamines en mineralen kunnen  opvliegers en nachtelijke zweetbuien voorkomen. Voornamelijk Calcium en Magnesium (let op de juiste verhouding van deze twee!) en Vitamine C die op haar beurt weer zorgt voor ene betere opname van vitamine E.

Wat ik ook regelmatig hoor is dat vrouwen baat hebben bij het gebruik van Zwarte Cohosh. Dit is een phytoestrogeen dat veel vrouwen helpt de overgangssymptomen onder controle te houden. Daarnaast hoor ik het “Natuurlijk progesteron”, een belangrijk supplement voor veel vrouwen die de symptomen van hun menopauze onder controle proberen te krijgen. Het is verkrijgbaar op voorschrift maar inmiddels ook vrij verkrijgbaar in bijvoorbeeld zalfvorm. Het voordeel van het gebruik in zalfvorm in plaats van in pilvorm is dat je een veel lagere dosis nodig hebt; het hoeft tenslotte niet door de lever gemetaboliseerd te worden. (Omgezet in andere stoffen). Progestines zijn synthetische versies van progesteron en veroorzaken soms negatieve bijwerkingen. Natuurlijk progesteron heeft zo goed als geen gekende bijwerkingen.

Wat je naast de voeding en eventuele supplementen niet moet vergeten is het belang van voldoende lichaamsbeweging. Regelmatig sporten of wandelen (3 tot 4 dagen per week) helpt botontkalking, kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen, verlaagd het stress-niveau en zorgt dus ook voor een betere hormoonbalans.

Ondanks dat de bovenstaande aanbevelingen voor veel vrouwen goede resultaten opleveren moet je natuurlijk niet vergeten dat elke vrouw anders is en dat het dus behoorlijk wat tijd en energie kan kosten om verschillende behandelmethodes uit te proberen en uit te vinden welke het best werkt voor jou. Hou je arts in ieder geval op de hoogte van alle natuurlijke therapieën die je volgt en aarzel niet hem of haar om raad te vragen als je niet zeker weet of een behandeling wel geschikt is voor jou.
Zoals ik al in een eerdere blog eerder aangaf: Ga met medische klachten altijd naar een (huis) arts en ga niet alles zelf op eigen houtje uit puzzelen. Voor sommige dingen heb je gewoon deskundig advies, medicatie of begeleiding nodig.

Bron:
Wikipedia
Natuurdietisten

 

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: