KOEK

Kunst Op Een Koekje

22 mei 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

7 comments

Gezondheid; Zelfhelend vermogen Deel 1, Hormoonbalans

images (11)
Zoals ik al aangaf in het eerste deel van Gezondheid; Zelfhelend vermogen ga ik je stap voor stap meenemen en je in een aantal punten proberen uit te leggen wat de verwoestende werking is van schadelijke stoffen in onze omgeving. Wat het doet met ons lichaam (en geest) en wat je zelf in je dagelijks leven toe zou kunnen passen om te starten met het zelf helende vermogen van je lichaam. Omdat er zoveel informatie beschikbaar is en het soms best lastig te vinden is, heb ik de voor mij in ieder geval belangrijkste punten, voor je op een rijtje gezet en dus beginnen we nu met het eerste punt:

Uitleg over je hormoonhuishouding en waarom een disbalans lichamelijke klachten veroorzaakt.

Ik denk dat je het regelmatig voorbij hoort komen; Bij steeds meer mensen raken hun hormonen ontregeld. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat dit voor allerlei lichamelijke klachten kan zorgen. Te denken aan bijvoorbeeld;
Bijnieruitputting
Cellulitis
Diabetes type 2
Libido-problemen
Mannelijke kaalheid
Menstruatieproblemen
Migraine
Osteoporose
Onvruchtbaarheid
Ontstekingen
PCOS
Slaapproblemen

En waarschijnlijk zijn er nog meer puntjes om te benoemen maar dit zijn wel de meest bekende. Daarnaast kunnen er ook een hoop gezondheidsproblemen ontstaan die moeilijk of niet duidelijk zijn, die wellicht wel meerdere oorzaken zouden kunnen hebben of die in ieder geval niet door de reguliere geneeskunde opgepakt worden. Meestal noemt de arts dit dan ook “vage klachten” die juist vaak het gevolg zijn van een hormonale disbalans.

Maar wat zijn hormonen eigenlijk en wat doen ze in en met ons lichaam? 

In de eierstokken van de vrouw worden  de volgende hormonen geproduceerd:                                   Oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon)
Progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon)
Testosteron (mannelijk geslachtshormoon, relatief weinig)

Aan het begin van de vierwekelijkse cyclus heeft de productie van oestrogeen de overhand. Na de eisprong neemt de productie van het hormoon progesteron sterk toe. Progesteron zorgt voor remming van de follikelgroei, om de rijping van nieuwe eicellen tegen te gaan en voor de verdere opbouw en zwelling van het baarmoederslijmvlies om dit klaar te maken voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Als er een innesteling plaatsvindt blijft ook de productie van progesteron voortduren. Dit komt omdat progesteron van belang is voor het in stand houden van de zwangerschap.

Maar ook stress zorgt ervoor dat je progesteron daalt. Veel stress leidt namelijk tot de omzetting van progesteron in cortisol, waardoor er een progesteron tekort ontstaat. Dit vergroot de kans op het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap en afstoting van de vrucht. Maar naast de gevolgen van een progesteron tekort bij een zwangerschap heeft dit ook gevolgen voor niet zwangere vrouwen. (Chronische) stress zorgt namelijk voor de uitputting van je bijnieren die er normaal gesproken voor zorgen dat je een gezonde aanmaak van cortisol aanmaakt. Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Dit mechanisme stamt af uit de tijd van onze verre voorouders. Bij een levensbedreigende situatie vergroot cortisol je energieniveau zodat je kunt vechten of vluchten. Daarom staat cortisol bekend als het stresshormoon.

images (14)
Normaal gesproken, bij een gezonde hormoonhuishouding, houden je hormonen oestrogeen en progesteron elkaar in evenwicht. Onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld in de overgang) kan er een tekort aan progesteron en een teveel aan oestrogeen ontstaan. En een progesteron tekort kan leiden tot één of misschien zelfs wel meerdere van onderstaande klachten:

 • Hoofdpijn, migraine
 • Cellulitis
 • Heftige bloedingen tijden de menstruatie
 • Pijnlijke en gespannen borsten bij vrouwen en borstvorming bij mannen
 • PMS
 • Vetopslag in de bovenbenen en in de billen
 • Vocht vasthouden
 • Acne
 • Vleesbomen in de baarmoeder
 • Prikkelbaar, stemmingswisselingen en depressies
 • Slaapproblemen
 • Pijnlijke gewrichten

Maar wat kan de oorzaak zijn van een progesteron tekort? Uiteraard wanneer je in de overgang komt verlaagd het hormoon progesteron. Maar veel vrouwen die nog niet in de overgang zijn, of er inmiddels al weer uit zijn hebben nog steeds een verlaagde progesteron waarde. De belangrijkste oorzaak komt vooral door een ongezonde leefstijl. Overgewicht, teveel (chronische) stress, alcohol, zware metalen, toxines, chemicaliën en verkeerde voeding zorgen voor verlaging van je progesteron. Maar waarschijnlijk zijn er nog meer oorzaken, mensen met teveel candida schimmel hebben ook vaak last van een te lage progesteron waarde. Verder zorgen chemische oestrogeenachtige stoffen uit plastics (BPA’s) , drinkwater, cosmetica en bestrijdingsmiddelen ervoor dat er  steeds meer oestrogenen in je lichaam aanwezig zijn en dus steeds minder progesteron.

Wat kun je zelf doen aan een progesteron tekort? In ieder geval kun je je lichaam een handje helpen door het toevoegen van een aantal voedingsmiddelen waarbij je de aanmaak van progesteron kunt stimuleren. Want wist je dat je door het eten van o.a. bloemkool, broccoli, boerenkool, chinese kool, knolraap, kool, mierikswortel, radijs, rode kool, rucola, savooiekool, spruitjes, tuinkers, waterkers, de balans tussen oestrogeen en progesteron kunt verbeteren? Daarnaast natuurlijk regelmatig bewegen (altijd goed!) en misschien wel nog belangrijker; je stressniveau zoveel mogelijk te beperken. Teveel stress zorgt er namelijk voor dat de progesteron niveaus in je lichaam dalen. Zoals ik eerder al aangaf denkt je lichaam dan dat je in de Vlucht modus moet en zet je progesteron om in Cortisol.

Naamloos-1-300x240En hoe kun je je hormonen weer een beetje in balans proberen te brengen? Het is niet echt eenvoudig, maar ik denk maar zo, alle beetjes helpen en dus kun je misschien rekening houden met de 7 belangrijkste punten.

1. Voeding; vermijd zoveel mogelijk snelle suikers
Snelle suikers zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt, waardoor je lichaam telkens weer insuline moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit verstoort je hormonale balans. De volgende suikerrijke producten kun je beter vermijden of zeer beperkt eten:

 • Melkchocolade;
 • Cake
 • Aardappelpuree
 • Cruesli
 • Muesli met veel gedroogde vruchten
 • Cornflakes
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Aanmaaklimonade
 • Gedroogd fruit
 • IJsjes
 • Koekjes
 • Mueslirepen
 • Pasta, wraps en niet-volkoren pizzabodems
 • Sauzen (appelmoes, tomatenketchup etc.)
 • Snoep
 • Suiker, stroop, Maissiroop (Corn Fructose Syrop)
 • Taart
 • Toetjes
 • Witbrood, witte bolletjes en krentenbollen
 • Witte rijst
 • Zoet broodbeleg zoals chocoladepasta, jam, appelstroop, poedersuiker, muisjes, hagelslag.

Natuurlijke voedingsmiddelen die de goede suikers en koolhydraten bevatten zijn: Knollen, Bollen, Wortels, Groenten, Fruit, Zaden en Noten. Deze voedingsbronnen verstoren je bloedsuikerspiegel bijna niet. Dat komt omdat deze voedingsmiddelen vezels bevatten die je suikeropname remmen. Probeer daarom zo veel mogelijk van ded bovenstaande suikerrijke producten te vervangen. Het is trouwens niet de bedoeling om helemaal geen koolhydraten meer te eten want ook die heeft je lichaam gewoon nodig! Vervang gewoon de snel opneembare koolhydraten voor de langzaam opneembare koolhydraten en je komt al een heel eind.

download-2
Probeer trouwens om zo veel mogelijk voeding te eten wat het liefst biologisch is, of in ieder geval onbewerkt en het liefst vers is. Biologische voeding heeft namelijk geen chemische toevoegingen, de grondstoffen zijn niet genetisch gemanipuleerd en zitten er minder resten van bestrijdingsmiddelen in. Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen giftig, ze hebben vaak ook een hormoonbalans verstorende werking, waardoor je dus ook weer aankomt in gewicht. Daarnaast zitten er in biologische groente en fruit meer vitaminen en mineralen, terwijl biologisch vlees geen antibiotica en chemische groeihormonen bevat. Helaas zijn biologische producten wel vaak iets duurder zijn dan de gewone, maar uiteindelijk krijg je meer voedingswaarde voor je geld! Bovendien worden er steeds meer mensen overgevoelig voor genetisch gemanipuleerde bestanddelen en biologische voeding is daar vrij van.

2. Beweeg
Het klinkt vaak makkelijker dan dat je het ook daadwerkelijk doet. Bewegen…Naast dat het goed is voor lichaam en geest stimuleer je ook een hoop interne organen.
Het is goed voor je bloedsomloop, versterkt je spierweefsel en verbetert o.a. je hart, long en darmfunctie. Heb je geen tijd om te bewegen of geen zin? We hebben allemaal namelijk wel ons eigen excuus om niet te bewegen. Begin gewoon eens met een paar kleine dingen; Ga een (klein) rondje wandelen, begin met Yoga of doe ontspannings oefeningen, Pak in plaats van de roltrap of lift de trap als je de lichamelijke mogelijkheid hebt, stap eens iets vaker op de fiets, eigenlijk maakt het niet uit. Als je maar beweegt.
20170513_111224
3. Slaap voldoende
Ook bij het slapen hebben we weer te maken met hormonen, Melatonine zorgt namelijk voor het inslapen en voor de diepte en lengte van de slaap. Melatonine noemen ze dan ook wel het slaaphormoon. Als je te weinig melatonine aanmaakt, krijg je vaak last van slaapproblemen. De oorzaken van een te lage melatonine-aanmaak zijn:

 • Er is teveel licht in je slaapkamer. Voor een goede melatonine-aanmaak moet je slaapkamer het liefst zo donker mogelijk zijn
 • Je maakt te weinig serotonine aan, meestal is dit het gevolg van een trage schildklier of slechte darmwerking (serotonine wordt in je lichaam omgezet in melatonine)
 • Een verstoort dagritme. Nachtdiensten, lange vliegreizen (Jetlags) e.d. verstoren de timing van de melatonine-aanmaak
 • Je komt te weinig buiten. Als je overdag voldoende licht ziet, verhoogt dit de melatonine-afgifte bij het donker worden. Bovendien maakt daglicht vitamine D aan, dus een extra reden om wat vaker naar buiten proberen te gaan!
 • Je bent s’avonds te actief. Voordat je gaat slapen is het beter om tot rust te komen
  download (2)

4. Beperk blootstelling aan straling
Helaas ontkomen we er tegenwoordig bijna niet meer aan, alle elektrische apparaten zijn voorzien van elektromagnetische straling. Denk bijvoorbeeld aan Wi-Fi, DECT-telefoons maar ook UMTS masten nabij de woning. De meeste instanties geven aan dat het wel meevalt met het gevaar van straling, maar ook hier kun je je vraagtekens bij zetten. Vooral je schildklier is erg gevoelig voor elektromagnetische straling. Helaas ontkom je er niet altijd aan maar je kunt in ieder geval alvast rekening houden met de volgende puntjes om de straling in jouw omgeving te verminderen:

 • Zet de wifi op de modem uit als je het niet nodig hebt
 • Schakel de wifi van je mobiel uit en zet alleen aan wanneer je het nodig hebt
 • Vervang je draadloze modem weer voor een exemplaar met draad
 • Koop een stralingsarme Wi-Fi router en een stralingsarme DECT-telefoon

5. Beperk de blootstelling aan chemicaliën
Ook weer zoiets, waarschijnlijk sta je er helemaal niet bij stil maar we worden omringt met chemische verbindingen. Er zijn twee soorten chemicaliën: giftige zware metalen en synthetische chemicaliën. Tot de giftige zware metalen behoren bijvoorbeeld lood, cadmium, kwik en mangaan. Synthetische chemicaliën zijn kunstmatige stoffen die in het laboratorium worden gemaakt.  Chemicaliën verstoren ons natuurlijke gewichtsmechanisme. Maar waarom??
Vooral de hersenen en hormonen spelen een grote rol bij de verstoring. Onze hersenen bepalen namelijk ons eetgedrag, bepalen of we honger hebben of niet. Ze regelen onze verzadigingssignalen en onze stofwisseling. Maar onze hersenen zijn ook ontzettend gevoelig voor chemische stoffen. Er is namelijk ontdekt dat de meeste synthetische chemische stoffen hormonale schade aanbrengen. en dan vooral bij de gewicht – regulerende hormonen. Chemicaliën vergroten de productie van hormonen die dik maken (oestrogeen en insuline) en verkleinen de invloed van hormonen die slank maken zoals groeihormonen, schildklierhormoon, testosteron, en DHEA.

6. Eet zo min mogelijk voedsel zonder chemische toevoegingen
Chemische toevoegingen worden onderverdeeld in: kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, voedingszuren, antioxidanten, emulgatoren, anti-klontermiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers, zoetstoffen, glansmiddelen, verpakkingsgassen, zuurteregelaars, geleermiddelen en stabilisatoren. Deze stoffen zijn beter bekend als e-nummers. Elk e-nummer bestaat uit een nummer en de letter E. Dit betekent dat het is goedgekeurd door de Europese Unie. Zij zien dit soort stoffen niet als iets gevaarlijks en zeker niet als iets schadelijks. Daar kun je je natuurlijk vraagtekens bij zetten. Bepaalde e-nummers die bij ons in de EU zijn goedgekeurd, zijn in de VS allang verboden. Ik heb een lijst voor je opgesteld met de meest schadelijke E-nummers; De Rode E-nummer lijst. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van chemische additieven nadelig zijn voor onze gezondheid. Onderzoek door o.a. Swithers en Davidson (2008 Purdue University West Lafayette (USA) laat zien dat gebruik van zoetstoffen de stofwisseling van ons lichaam in de war stuurt. Bij ratten verstoorden de zoetstoffen aantoonbaar de stofwisseling op de langere termijn met gewichtstoename als gevolg. Eet dus voedsel wat vrij is van chemische toevoegingen. Begin eens met het bestuderen van de producten die je al in je kast hebt staan, ik durf te wedden dat je na het lezen van dit artikel je kast een grondige opruimbeurt gaat geven.

7. Vermijd zo veel mogelijk gifstoffen op je huid
Ik hoorde het weleens ergens: “Smeer geen producten op je huid die je ook niet op zou willen eten”. En inderdaad, gifstoffen tref je ook nog eens aan in cosmetica, parfums, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. De meeste mensen, ik tot voor een tijdje geleden ook niet, beseffen zich niet hoeveel gifstoffen ze binnenkrijgen door het veelvuldig gebruik van al die potjes, tubetjes en flesjes vol met synthetische stoffen in hun badkamer. Hieronder vind je een lijst(je) van stoffen die het meest in je badkamer te vinden zijn en ook wat dat precies inhoudt.

Sodiumlaurylsulfaat (SLS)
Dit stofje wordt in de cosmetische industrie vooral gebruikt om producten te laten schuimen. Denk bijvoorbeeld aan shampoo, douchegels, tandpasta en handzeep. Het reinigt je huid op een ontzettend agressieve manier waardoor de beschermlaag van je huid wordt aangetast. Meestal wordt het ook nog gecombineerd met een hoop andere chemische stoffen, waardoor ze nog schadelijker worden.

Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen om crèmes, douchegels, make-up, shampoos en tandpasta langer houdbaar te houden. Parabenen vallen onder de groep xeno-oestrogenen, stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat zij de geslachtshormonen beïnvloeden. Ze kunnen zowel vrouwelijke eicellen als mannelijke spermacellen aantasten, kanker en vroegtijdige ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken veroorzaken en ervoor zorgen dat mannen vervrouwelijken. Parabenen hebben dezelfde werking als oestrogeen maar dan kunstmatig. Natuurlijke oestrogenen zorgen tijdelijk voor de aanmaak van vet wanneer dat nodig is, normaal bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Parabenen doen dat ook, maar niet tijdelijk maar permanent.

Minerale oliën
Je denkt dat daar niets mis mee is, het klinkt tenslotte natuurlijk toch? Niet dus! Het is een mooie naam voor vaseline en paraffine, gemaakt door de petrochemische industrie. Het ontregelt de natuurlijke vochtregulering van de huid omdat het deze afsluit. Er kan geen zuurstof meer door de huid, waardoor afvalstoffen niet via de huid kunnen worden afgevoerd. De afvalstoffen zetten zich vast in het lichaam en ontregelen je lichaam.

Polyethyleenglycol (PEG)
Deze worden toegevoegd als reinigers, emulgatoren en huidbevochtigers. Daardoor verstoren ze de natuurlijke vochtbalans in je huid en zorgen ervoor dat je huid juist sneller verouderd. Volgens een wetenschappelijk onderzoek van de Cosmetic Ingredient Review, dat gepubliceerd werd in de International Journal of Toxicology, bevatten PEG’s onder ander ethyleenoxide wat gerelateerd is aan borstkanker, baarmoederhalskanker, leukemie en hersentumoren. Ook bevatten PEG’s veel zware metalen waarvan is aangetoond dat ze de hersenen aantasten. Iets wat je dus onmiddellijk uit je kastjes wilt verwijderen!

Parfum
Normaal gesproken denk je hierbij alleen aan die prachtige en vooral heerlijk ruikende glazen flesjes met inhoud. Maar parfum zit ook in cosmetica en verzorgingsproducten, daarnaast in wasmiddelen, luchtverfrissers, wc-papier, maandverband, tampons en zelfs in luiers. Op de verpakking staat meestal alleen dat er parfum is toegevoegd, maar dat is slechts een verzamelnaam voor honderden stoffen die allemaal zorgen voor een aangenaam luchtje. De stoffen die hiervoor gebruikt worden hoeft de fabrikant niet te vermelden. Daarom zijn het vaak de goedkoopste stoffen die niet altijd op veiligheid zijn getest. Ook zijn 95% van de chemicaliën in parfum synthetische verbindingen, waarvan de bewijzen steeds sterker worden dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Ftalaten
Deze worden gebruikt in plastic om het zacht en vervormbaar te maken, maar ook in cosmetica als oplos- en fixatiemiddel. Ftalaten worden nauwelijks afgebroken en hopen zich op in het milieu en in je lichaam. Ze hebben een relatie met leverkanker en verstoren je hormoonhuishouding. De lever heb je nodig voor het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. Als de lever niet functioneert zullen opgestapelde gifstoffen je lichaam ontregelen.

Vermijd de stof Bisfenol A (BPA)
Ook hier heb ik al eens een blog over geschreven, maar nogmaals in het kort; BPA vind je o.a. in plastic verpakkingen van kant-en-klaarproducten, oliën, melkpakken en pakken waar vruchtensap inzit etc. BPA veroorzaakt schade aan je lever en bevat synthetische oestrogenen die schadelijk voor je zijn. Kies als je kunt kiezen daarom altijd voor glazen verpakking of voor een BPA-vrije verpakking.

Welke cosmetica en huidverzorging kan je dan eventueel nog wel gebruiken? Zelf ben ik fan van de (zeep) producten van bijvoorbeeld KOOZA, natuurlijke producten van lokaal geteelde koolzaad. Zonder chemische toevoegingen of parabenen. En bovendien is koolzaad ook nog een belangrijke plant voor het welzijn en overleven van de bijen.
Sommige mensen kunnen echt niet zonder hun Make-Up. Zoals ik echt niet zonder mijn Mascara (van Zuii) kan, en als ik en en toe eens in de opmaak-mood ben bestel ik mijn lippenstift en nagellak trouwens ook bij The Green Body Shop.

images (15)
Zoals je dus kunt lezen eigenlijk zo ontzettend veel informatie waar je nooit of eigenlijk te weinig bij stil staat. Zodra er een deurtje geopend word beginnen zich steeds meer deurtjes en luikjes met informatie te openen. En langzaam aan ga je toch echt eens wat dieper nadenken over ons hele systeem. En dit was pas het eerste gedeelte….
Ga met medische klachten altijd naar een (huis) arts en ga niet alles zelf op eigen houtje uit puzzelen. Voor sommige dingen heb je gewoon deskundig advies, medicatie of begeleiding nodig.

Wordt vervolgd in ieder geval en tot snel bij Deel 3 van Gezondheid; Zelf helend vermogen over tips om Stress te reduceren om zo bij te dragen aan een optimale zelf-heling.

Bronnen:
Fit en Gezond Leven
Julia Kang
Poweracademy

 

 

 

 

7 reacties op ‘Gezondheid; Zelfhelend vermogen Deel 1, Hormoonbalans

 1. Pingback: Gezondheid; Zelf helend vermogen Deel 4; Tips tegen overgangsklachten – Welkom bij De Kniezebietertjes

 2. Pingback: Gezondheid; Zelf helend vermogen Deel 5; Hoe beperk je je maandelijkse (PMS) klachten? – Welkom bij De Kniezebietertjes

 3. Pingback: Gezondheid; Zelf helend vermogen Deel 6; Wat zijn belangrijkste oorzaken van een trage schildklier en tips voor een gezonde schildklier? – Welkom bij De Kniezebietertjes

 4. Pingback: Zelfhelend vermogen Deel 7; Een gezond Darmstelsel – Welkom bij De Kniezebietertjes

 5. Pingback: Zelfhelend vermogen Deel 9; Hoe ga je om met dagelijkse uitdagingen? – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: