KOEK

Kunst Op Een Koekje

18 mei 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

DIY; Natuurlijke kunstmest voor je (Moes) Tuin

Al jaren tuinieren we biologisch. Dat wil dus zeggen zonder gebruik te maken van pesticiden, bestrijdingsmiddelen of andere chemische goedjes.  En in die tijd word je handig…wat kun jet het beste doen om je groentes of plantjes zo goed mogelijk groot te laten worden en daarnaast niet opgevreten te laten worden door allerlei vreetbeestjes die net zo gek zijn op je gewassen als jij zelf?

Dus eerder gingen we bij dauw de tuin in om te beestjes van onze kolen af te zoeken en s’avonds werd de hele tuin nogmaals doorzocht op vreters. En zo ging het door tot het oogsttijd was. Nu gaan we wat anders proberen; Het moet het middeltje zijn tegen de strijd met de veelvraten. Oftwel de slakken. Nematoden kweken…dit jaar voor het eerst en ben erg benieuwd naar het resultaat.

20170516_153216
Maar wat we eigenlijk al een aantal jaren doen is het maken van onze eigen natuurlijke meststof.  Gemaakt van puur en alleen brandnetels en water. Makkelijker kan het eigenlijk bijna niet. Je knipt, of plukt, een emmer vol met brandnetels, zet ze onder (Regen) water en zet ze (afgedekt) op een schaduwrijk plekje.

Je roert het papje elke dag, of eventueel om de dag om. De brandnetels gaan gisten en er ontstaat een vies en vooral erg stinkend papje met een schuimlaagje (stinkt naar stront). De brandnetels vergaan eigenlijk en je er komt een soort van gier uit. Daarom noemen ze het ook brandnetel gier. Zodra het schuim van je papje is verdwenen is je Mest klaar en kun je het zeven zodat je de overgebleven stengels en zaadjes er uit filtert. De Mest giet je vervolgens over in een jerrycan of flessen en zo kun je deze wel een paar maanden opbergen op een koele en donkere plek.

20170516_174401
De brandnetelgier zit boordevol met belangrijke stofjes waar je planten dol op zijn. Het is voorzien van veel mineralen en vooraf stikstof.  Je planten worden er steviger van en zorgt voor een goede bodemstructuur. Het is bovendien en natuurlijk luizenmiddel voor je plantjes. Niet alle planten houden ervan trouwens, maar vooral voor de planten die wat meer eisen van je bodemgesteldheid is het een boost! Vooral de Prei, Kolen, Courgettes, Komkommers en Tomaten. Ook voor je bloemetjes en fruitstruikje zoals Rozen, bessenstruiken en fruitboompjes. De planten die er niet zo gek op zijn: Bonen, erwtjes en uien..

Wanneer je het gaat gebruiken, zorg er dan wel voor dat je het verdund. Ik gebruik ongeveer een kopje op een gieter vol. En geef dat een of twee keer per week mee met je water.

Ik lees wel eens dat mensen bij het maken van de gier suiker toevoegen om het gisten te stimuleren. Dit heb ik echter nog nooit gedaan, Je hebt iets langer nodig (een weekje) maar op deze manier gaat het ook prima en kost het je helemaal niets.

En zo heb je je eigen natuurlijke kunstmest!! Veel succes met het maken en laat vooral even weten hoe het is gegaan!

Advertenties

Een reactie op “DIY; Natuurlijke kunstmest voor je (Moes) Tuin

  1. Pingback: Slachtdag… – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: