KOEK

Kunst Op Een Koekje

4 mei 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Slow cooking op de BBQ


Het BBQ seizoen is begonnen maar daarnaast hou ik ervan om te slowcooken. Al jaren gebruik ik een flinke zware gietijzeren pan waarbij de lekkerste stoofschotels en vleesgerechten op tafel worden getoverd. S’ochtends vroeg gaat het vlees in de pan en gaat de rest van de dag in de oven op 80°C tot maximaal 100°C. Slowcooking betekend eigenlijk niets anders dan het langzaam garen van vlees op een lage temperatuur. Op deze manier hou je de meeste smaak aan je vlees, de kruiden trekken optimaal in je vlees en je bewaard de malsheid van je vlees.

Omdat we, zodra de temperaturen omhoog schieten in het voorjaar weer zo veel mogelijk buiten wonen, zou ik het slowcooken dan ook graag buiten willen doen. Vorig jaar hebben voor het eerst geëxperimenteerd met verschillende soorten vlees op de BBQ, Slow cooking op de BQQ dan natuurlijk. Een hele andere manier maar misschien wel nóg lekkerder dan het vlees uit de oven. Eerder hadden we zo’n heerlijke houtskool bbq waarbij je je kolen eerst flink op moest stoken, je vlees soms een zwartgeblakerd randje kreeg doordat de vlam vaak door het vet wat naar beneden droop omhoog schoot en waarbij de temperatuur niet echt te regelen was. Maar die geur die ervan af kwam…heerlijk! Een van de redenen waarom ik eigenlijk niet over wilde stappen naar een Gas BBQ en bovendien leek het mij ook een beetje omslachtig om daarmee te slowcooken.

We hebben inmiddels sinds een paar jaar een grote vier pits gasbarbeque met deksel, weet je wel… zo een waarbij de bovenkant afgesloten is. Bovendien geeft deze de temperatuur aan. Eigenlijk een beetje een buitenoven dus, maar nu met gasbranders en een rooster. Dus voor het eerst maar eens een bekend recept geprobeerd voor mijn zelfgemaakte en zelf gekruide Pulled Pork. En het resultaat was eigenlijk boven verwachting!

Ik zal je even in het kort meenemen naar het heerlijkste stukje vlees op aarde!
Op zaterdagmiddag het stuk procureur geïnjecteerd met appelsap, ingewreven met mijn zelfgemaakte dry-rub en ingepakt in vershoudfolie waardoor het even goed in kon trekken.
20160823_191910
Zondagochtend lekker op tijd opgestaan en het prachtige stuk vlees op het rooster van de bbq gelegd. (ingesteld op de twee buitenste branders waardoor je een maximum temperatuur van 100°C bereikt.) Om het heerlijke rooklaagje in je vlees te krijgen heb je Houtsnippers nodig, stop ze in een aluminium bakje en zet ze op een van de branders zodat deze heerlijk kunnen gaan roken. Tot het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 70°C heeft bereikt en daarna ga je het stuk vlees inpakken in aluminium folie en leg je het opnieuw voor een aantal uren op de bbq tot het een kerntemperatuur van ongeveer 85°C heeft. ( De houtsnippers kunnen er nu uit trouwens want die hebben geen functie meer..).
20160824_134030
Dan pak je het stuk vlees weer uit de folie en smeer je het in met de saus die je inmiddels al hebt klaargemaakt. En opnieuw leg je het stuk vlees weer terug totdat het ongeveer een kerntemperatuur van 90°C heeft. Je ziet al wel dat een vleesthermometer onmisbaar is voor het bereiden van vlees op de slow-cook manier.

Vervolgens komt het moeilijkste gedeelte; Het laten rusten van je heerlijk ruikende en uitziende stuk vlees! Om de vlees sappen optimaal in je vlees te laten trekken en het zo heerlijk mals te houden moet je het vlees ongeveer een uur, afgedekt met aluminiumfolie, laten rusten. En eerlijk waar….jezelf inhouden om niet toch een stukje te proberen is echt héél lastig! In de tussentijd kun je jezelf even vermaken met het maken van bijvoorbeeld zelfgemaakte Coleslaw, bij uitstek dé salade om bij je stukje vlees te serveren. Trek na het uurtje het grote stuk vlees met een vork uit elkaar en na dag, (of nacht) kun je eindelijk van het meest smakelijke stukje vlees ooit gaan smullen! Eet smakelijk…

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: