KOEK

Kunst Op Een Koekje

6 april 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

(Mini) Moestuin

Het voorjaar is gelukkig weer begonnen en we kunnen de tuin weer in! In de zomer leven we heel erg veel buiten en genieten in en rondom het huis…en daarbij voornamelijk van onze tuin. Achterin scharrelen de kippetjes en kwartels, kraait de haan en in de moestuin groeit onze voedselvoorraad en we zien bij deze temperaturen de eerste zaailingen omhoog schieten.

20170330_102726
Wij hebben een vrij ruime tuin waar we de mogelijkheid hebben om dit te kunnen doen, maar ik begrijp best dat het met een kleiner tuintje of zelf balkonnetje wat lastiger gaat. Maar er zijn ook voor kleine tuintjes een hoop mogelijkheden. Zo kun je ook bij jou in de tuin of op je balkon je kleintjes een beetje wegwijs maken waar de groentes vandaan komen..
Ik zal je een paar ideetjes geven voor verschillende groentes die echt super gemakkelijk zijn, bijna niets kosten en je bovendien niet echt veel werk kosten. Let er wel op dat je pas buiten uitpoot wanneer de nachtvorst is verdwenen, meestal na half april.
Zelf hebben we veel meer soorten, waaronder bijvoorbeeld bietjes, worteltjes, witte en rode kolen maar ik zal de meest makkelijke even voor je op een rijtje zetten:

Aardappeltjes: Je hebt soms wel eens een doorgeschoten aardappeltjes over, weet je wel, van die aardappeltjes waar een soort worteltjes uit groeien. Pak een emmer en maak er aan de onderkant een paar gaatjes in. Vul de emmer vervolgens met aarde (grond), stop de doorgeschoten aardappel ongeveer 10 cm in de grond en dek vervolgens af met de grond. Zet op een (half) zonnig plekje op je terras  en zorg dat de grond niet teveel uitdroogt. (als de emmer niet onder een overkapping staat wordt dit meestal door de regen wel voorzien van voldoende water.) Na ongeveer een week of drie zie je een plantje opkomen en die begint flink te groeien, de aardappelplant dus, op een gegeven moment komen er kleine bloemetjes in en dan bloeit de plant dus en vormt onderin je aardappeltjes. Na de bloei zie je de plant afsterven en verdorren. Op dat moment is het zover en kun je je eigen aardappeltjes oogsten. trek de plant omhoog of zet de emmer op zijn kop en meestal heb je zo een maaltijd per plantje!

Tomaten: Je kunt het heel eenvoudig doen door je zaadjes te kopen en te zaaien of je kunt een tomaat in plakjes snijden en in de grond leggen en afdekken met een laagje grond. Dit duurt ietsjes langer maar geeft uiteindelijk hetzelfde resultaat en kost je dan bijna niets.. Ik zaai de tomaten altijd voor in mijn vensterbank kasjes zodat ze al een beetje een voorsprong hebben en iets steviger zijn. Vervolgens verpoot ik ze wanneer ze ongeveer een centimeter of tien zijn in de volle grond. Een tip voor kleine tuintjes: Koop een grote emmer of speciekuip plaats in het midden een emmer met veel gaatjes erin, vul vervolgende de buitenring met grond en zet er een paar stokken in zoals ik hieronder heb gedaan. zet je plantjes bij de stokken en zo kun je ze makkelijk geleiden wanneer ze beginnen te groeien. Tomatenplanten houden niet van te natte voeten (natte wortels) en door je water in de emmer in het midden te gieten voorkom je dat ze in het water blijven staan. De grond absorbeert het water uit de emmer en je ziet precies wanneer je water moet geven. (als de emmer leeg is ;-)) Je tomaatjes beginnen te groeien, vervolgens te bloeien en waar de bloemetjes zitten groeit vervolgens een tomaat. Op een lekker warm plekje in de zon gaat het heel hard en heb je de hele zomer door eigen tomaatjes!

20160906_111903
Komkommers:
Eigenlijk doe ik die op dezelfde manier zoals ik de tomaten doe, ook in een grote bak met een emmer in het midden, de plant kan klimmen tegen de stokken die je erin hebt gezet en je weet precies wanneer je plantjes dorst hebben..je emmer is dan leeg. Ook hier vormen zich bloemen en vervolgens komt daar je komkommer uit. Ze hebben bij mij altijd een vrije vorm en zijn niet altijd even groot of recht zoals je ze in de super vind, maar ze smaken veel beter!

Sla: Voor zaaien in de vensterbank kasjes en vervolgens vanaf mei in de volle grond of emmers. Zorg ervoor dat ze veel water krijgen, en oogst ze op tijd. Anders schieten ze heel snel door en krijg je torentjes!

Bonen: Sperziebonen hebben wij eigenlijk elk jaar en ook deze klimmen! Dus deze moeten voorzien worden van stokken waar je de plantjes aan de voet zet. Vanaf half mei gewoon een boon in de volle grond stoppen en goed water geven. Ook dit kan weer in een grote ton of kuip maar de groeien een stuk beter in de volle grond. Wij drogen een klein gedeelte van de bonen om ze het jaar erop te gebruiken om opnieuw te zaaien, zo kopen we dus geen zaden.

Spinazie: Ook bij de spinazie gebruiken we het zaad van vorig jaar, we laten een of twee spinazieplanten doorschieten totdat er bloemetjes en vervolgens zaadjes te zien zijn, meestal pas aan het eind van de zomer..eigenlijk heel simpel en zo hoef je niet elk jaar nieuwe zaden te kopen. Het scheelt én in je portemonnee en je weet wat voor zaden je hebt.

20170330_102533
Als je echt biologisch en niet genetisch gemanipuleerde zaden wilt hebben kun je dus het beste je eigen zaden verzamelen, als je ze toch wilt kopen in het tuincentrum let er dan op dat je geen hybride soorten koopt (beginnen meestal die met een F, bijvoorbeeld F1 of F2). Deze soorten zijn genetisch gemanipuleerd en dat is iets waar wij zelf goed op letten.
Ook bespuiten we onze groentes en fruit niet, zorgen er eigenlijk alleen maar voor dat we regelmatig controleren dat er geen slakken zijn (die vreten echt al je plantjes op!) en geen rupsen / vlinders op de planten komen..zijn ze er wel? Gewoon handmatig weghalen..
Verder doet de natuur eigenlijk helemaal zijn werk en met een beetje lekkere temperaturen en af en toe een (kunstmatige) flinke regenbui groeien je plantjes als vanzelf, zo kun je de hele zomer genieten van je eigen groentes!!  Veel plezier!

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: