KOEK

Kunst Op Een Koekje

2 maart 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Dierenvriend?!

4f399a056e88466ba5f22c70722f032e
Wessel is een dierenvriend. Hij houd van bijna alle dieren en wil ze dan het liefst helemaal plat knuffelen. Helaas gebeurt dat ook wel eens echt..een fenomeen wat bij meer kinderen met Smith Magenis voorkomt. Ze knuffelen namelijk zo hard dat kleine diertjes het niet altijd overleven. Een gegeven wat ik al eens had gehoord van andere ouders en ergens op mijn harde schijf heb opgeslagen. (Jongetje wat zijn cavia net iets te stevig had geknuffeld..)
Je moet hem dus goed in de gaten houden, maar tegelijkertijd wil ik hem wel dat gevoel laten kennen. Bij kleine dieren doen we het dus gecontroleerd, alleen onder begeleiding, en dat weet Wessel. Alleen knuffelen als er iemand bij is.

Af en toe gebeurt het dat hij even alleen is, ik moet namelijk wel eens naar de wc, in de pan roeren of even de was op hangen en ik krijg hem dan niet altijd met me mee. Vorig weekend stond ik in de keuken om de kip te kruiden, Wessel stond voor de televisie en ik had bewust de deur van de kamer naar de keuken open gelaten zodat ik hem kon horen…(zo merk ik meestal als er iets aan de hand is of hij ergens aan zit waar hij niet aan mag zitten..) In de kamer stonden namelijk onze net uitgebroede kwarteltjes onder de warmtelamp. Je voelt hem denk ik al aankomen….

Toen ik flink gepiep hoorde, toch net anders dan het “normale” gepiep, vroeg ik Wessel vanuit de keuken of alles goed ging en of hij niet bij de kwarteltjes zat. “Nee hoor mama.., alles gaat goed”. Ik spoel voor de zekerheid toch mijn handen maar snel af en loop richting de kamer. Ik zie Wessel zitten naast de bak en hij kijkt me met grote ogen aan. “Wat is er gebeurd ?” vraag ik hem en hij verteld dat er een dood kwarteltje in ligt.
Dat kan helemaal niet zeg ik, net waren ze allemaal nog levend en gezond. Maar ik kijk in de bak en ja hoor….er ligt een kleintje met ontbloot nekje en zijn pootjes helemaal achteruit. Dood…..Dat kan maar een ding betekenen; Wessel heeft weer iets gedaan wat niet mag.

Hij zegt niet hoe, hij zegt niet waarom maar hij weet dat hij iets heeft gedaan waar wij boos om worden. Papa was witheet en heeft flink op hem gemopperd. Voor straf mocht hij niet mee naar de autosloop en mocht hij papa de hele dag niet meehelpen met de dieren verzorgen. Iets waar hij zich wel altijd op verheugd….

Het deed me denken aan de dag dat ik naar de wc moest, hij druk bezig was met een spelletje en ik dacht dat ik hem wel een minuutje alleen kon laten. Ik binnen die minuut weer terug kwam en vervolgens mijn, notabene voor moederdag gekregen, speciale soort gup op tafel zie liggen met een open buik, darmpjes eruit en de vinnen aan Wessel zijn mond zie hangen…een aanblik die op mijn netvlies staat in ieder geval.

Je kunt je voorstellen dat je op dat soort momenten bijna door de grond kan gaan…ik blijf het moeilijk vinden in ieder geval. Want hoe reageer je, wat kun je hem kwalijk nemen? Ik weet niet zeker of hij het snapt wat hij doet op die momenten. Wat gaat er in dat koppie om? Is het nieuwsgierigheid, wil hij gewoon weten hoe iets in elkaar zit of zijn het toch sadistische trekjes? En waar houdt het op? Hoe vaak we dingen ook uitleggen of laten zien, blijkbaar moet hij dingen voelen om het te ervaren.
Zoals de slakken die zorgvuldig van hun huisje ontdaan worden, de naaktslakken die fijngeknepen worden, Vliegende beestjes waarbij de vleugels uitgetrokken worden. Insecten die plat geknepen worden, De kat die in bad wordt getrokken, de kikker die in de wasmachine gestopt wordt (het arme beestje heeft de wasbeurt niet overleefd), de wc die compleet overstroomd omdat de halve wc rol erin af is gerold, zijn broek of zelfs zijn brillenglazen erin belanden en hij toch snel even door wil spoelen. Ach en dan noem ik nog niet eens de complete pot visvoer die leeg gekiept wordt in het aquarium….

Wel weten we op dat soort momenten weer dat we een mannetje hebben wat én vliegensvlug is en daarnaast echt geen seconde alleen gelaten kan worden. Want dan zijn de gevolgen namelijk soms niet te overzien….
We houden het voorlopig in ieder geval maar bij het Leenpaardje op de woensdagmiddag, komen er geen nieuwe huisdieren en als we weer kuikens hebben komen ze in een afgesloten kooitje….

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: