KOEK

Kunst Op Een Koekje

8 februari 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zelfvoorzienend leven..

20160515_154407
De griep heeft ons huis gelukkig na een paar dagen bank hangen weer verlaten, we zijn weer volgestopt met vitamientjes en zelfgemaakte kippensoep (van eigen kip). Zoals jullie misschien wel weten proberen wij zo zelfvoorzienend mogelijk te leven, dat wil zeggen zo veel mogelijk voedsel van eigen tuin en/of veestapel. Voor mijn gevoel is dit het summum van “Groen”leven. Ik begrijp dat dat niet voor iedereen is weggelegd, op een flatje of in een gemiddelde tuin is hier geen beginnen aan.

Bij ons zijn we weer volop in alle voorbereidingen naar een volle voorraadkelder en vriezer; We hebben de broedmachine alweer aanstaan en er liggen momenteel veertig broedeieren in zodat we over een paar maanden de vriezer weer kunnen vullen met vlees van eigen bodem. Onze kipjes hebben dan een goed leven gehad, zijn niet ingeënt, krijgen alleen natuurlijke (door ons zelfgemaakte) medicijnen als het nodig is, krijgen geen antibiotica en hebben ruimte zat om lekker rond te kunnen scharrelen. Zo kunnen wij met een gerust hart onze biologisch dynamische kippenvlees eten.

Inmiddels is het eten van vlees in opspraak, we zouden wat moeten minderen en vooral na moeten denken over het welzijn van de dieren. Iets waar ik het helemaal mee eens ben. Toen we een aantal jaren geleden tot de conclusie kwamen dat het toch van de zotte is dat we dagelijks maar een behoorlijke portie vlees naar binnen werkten waarvan we niet eens wisten wat voor leven het dier gehad had. Daarnaast zaten de arme beestjes volgespoten met allerlei chemische verbindingen om maar zo ziekvrij mogelijk zo snel mogelijk vlees aan te zetten. Op dat moment besloten we een manier te zoeken hoe we dit voor onszelf konden veranderen.

Nadat de moestuin een feit was geworden, we gingen wecken om onze kelder te voorzien van verschillende potjes groentes, hebben we ook de hobbymatige veestapel aangepast. Er moest dus een nieuw verblijf komen voor de kip-productie. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder, eten we nog maar een paar keer per week vlees (eigen kip) aangevuld met andere bronnen van eiwit. En ik moet zeggen; Ik zou niet anders meer willen. We weten wat we eten en waar het vandaan komt. Ook voor Wessel vind ik het belangrijk om te laten zien waar ons eten vandaan komt. Hij kent heel veel verschillende groentes, lust bijna alles en bij de kippen maakt hij het hele proces mee, van eitje in de broedmachine naar kuikentjes en vervolgens in een paar maanden naar het blote kipje op zijn bord. Hij vind het de normaalste zaak van de wereld..

Ook zijn de voorbereidingen voor de moestuin weer in volle gang, de kolen van vorig jaar zijn bijna allemaal geplukt. We hebben bijna de hele winter geleefd van onze eigen voorraad en het wordt weer tijd dat de grond goed bemest wordt (met mest uit de composthoop). Begin maart beginnen we weer met voor zaaien van de verschillende groentes en zodra de nachtvorst is verdwenen kunnen we weer aan de slag! Ik zal jullie in de zaaitijd ook wat tips en trucs geven hoe je toch ook in een kleinere tuin zelfvoorzienend kunt leven. Ik kan bijna niet wachten op het voorjaar….Heerlijk!

Eten jullie eigenlijk bewust en weten jullie kindjes waar het eten en drinken vandaan komt?

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: