KOEK

Kunst Op Een Koekje

13 januari 2017
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

“Kijk mama!…Dart Vader”….

b6ea1c59-cef5-4af1-827b-765c4fa41032a
Met Wessel beleef je altijd wat, saai is het eigenlijk nooit! Als je tot de gelukkigen behoort die hem persoonlijk kent zijn het vooral zijn grapjes en opmerkingen die je bij blijven. We hebben kerstvakantie en genieten van de tijd samen. In de vakantie gaat hij nog wel een paar dagen logeren op de Libelle. Voor hem om in het ritme te blijven, maar eerlijk is eerlijk, ook voor mij om weer een beetje bij te komen van de drukte, lawaai en 24-uurs zorg. Fijn dat het kan en dat hij een plekje heeft waar hij zich veilig en geborgen voelt. Hij, en wij de mogelijkheid hebben gekregen om weer van elkaar te kunnen genieten.

Ik denk dat weinig andere ouders van Smith Magenis kindjes kunnen zeggen dat onze kinderen uit kunnen slapen. Ook bij Wessel is dat normaal gesproken het geval. Maar zo wel in deze vakantie, we hebben er al een paar dagen op zitten dat meneer pas na 9 uur s’ochtends wakker word. (natuurlijk de nachtelijke ontwakingen niet meegeteld, maar daarna lekker weer in slaap gevallen ;-))
Heerlijk, vrolijk als een vinkje stapt meneer dan ook uit zijn bed, houdt het langer vol overdag en is een stuk minder geprikkeld. Het scheelt dat het vakantie is en er niets moet, ook voor Wessel is het fijn want nu kan hij op zijn gemakje naar beneden, lekker ontbijten en doen waar hij zin in heeft. Hij wil geen kleding aan maar liever zijn joggingspak, prima hoor…geen probleem. Hij is liedjes aan het zingen en speelt met zijn nieuwe auto’s.

Deze morgen staat de televisie aan, we hebben net het journaal gekeken en daarna vergeten om de televisie uit te zetten. Wessel loopt de kamer in en gaat op zijn stoeltje voor de tv zitten. De herhaling van het nieuws is erop en hij zit wat mee te luisteren terwijl hij druk bezig is met zeker drie andere dingen en ziet vanuit zijn ooghoek een mevrouw in een nikab op de televisie verhaal doen over het basisonderwijs van haar dochtertje.
Hij denk er verder niets bij, is alweer bijna afgeleid met zijn andere dingen maar zegt tussen neus en lippen door ineens: “Kijk mama…Dart Vader is op televisie”……
Ik probeer mijn lach te onderdrukken en hem serieus te vertellen dat dat een mevrouw is met een sluier. Dat sommige mevrouwen vanwege hun geloof een hoofddoekje of zelfs een soort sluierpak aan hebben. Hij accepteert het en gaat weer verder met de orde van de dag, zijn auto’s organiseren.

Ik ben blij dat dit nu kwam naar aanleiding van iets wat we op televisie hebben gezien, en dat ik het thuis aan hem uit kon leggen. Maar hoe doe je dit als deze mevrouw bijvoorbeeld voor ons had gestaan in de supermarkt? Ik kan hem eigenlijk geen ongelijk geven, buiten de twee ogen die ik nog net kan zien zie je helemaal niets, als je het geluid weghaalt kun je niet horen of het een man of vrouw is vanonder het gewaad. Dus de vergelijking met zijn favoriete Star Wars figuur is zo vreemd nog niet. Nu is het met Wessel eigenlijk altijd vrij makkelijk om uit te leggen waarom iets zo is, hij accepteert bijna alles wat anders of zelfs vreemd is zonder er verder bij na te denken of over te oordelen. Ik probeer Wessel een open opvoeding te geven, zonder te oordelen en mensen te accepteren zoals ze zijn, ongeacht achtergrond, religie of huidskleur. Maar hoe zit het bij kindjes die verder vragen, die er misschien zelfs bang voor zijn? Hoe leggen jullie dat uit??

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: