KOEK

Kunst Op Een Koekje

14 december 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Nieuwjaarsrolletjes

Heerlijk zijn ze, volgens recept van Oma deze nieuwjaarsrolletjes.
Oma maakte altijd voor de ieder lid van de familie een grote trommel, lees emmer, van deze heerlijke traditie. Nu Oma helaas niet meer is, zet ik de traditie maar voort en is bijna iedereen in onze omgeving al voorzien van een trommeltje vol heerlijkheid.20161201_171443

Oma maakte altijd “Ostfrieschische hoorntjes” in plaats van mijn versie van rolletjes, ze smaken er echter niet minder om. Het is alleen afhankelijk van hoe je ze oprolt. Mijn versie is iets makkelijker om vol te spuiten met slagroom. De hoorntjes van oma werden vulden namelijk door de slagroom wel heeel erg.

Wil je zelf aan de slag? Zorg voor een wafelijzer of hoorntjesmaker, een stuk spek, eindeloos geduld en een pan vol van het onderstaand recept:

Voor 45/50 hoorntjes of rolletjes (ik maak meestal in een keer het viervoud):
375 gram meel
250 gram Klontjes (Duits) of suiker
200 gram margarine
1/2 liter water
3 pakjes vanillesuiker
1 eetlepel kaneel
3 eieren
stukje spek om het ijzer in te vetten

Los de suiker of klontjes op in de halve liter water, voeg de margarine toe en los dit ook op in de water-suikeroplossing.
Laat dit vervolgens afkoelen en meng in een andere kom de meel, kaneel en vanillesuiker door elkaar. Zodra je oplossing is afgekoeld meng dan het meelmengsel erdoor en mix vervolgens de eieren er flink doorheen met de handmixer op de hoogste stand zodat er geen klontjes zijn achtergebleven. Het moet ongeveer de dikte hebben van pannenkoekendeeg.
Oma liet het mengsel het liefst nog een dag staan, dan wordt het mengsel iets dikker. Soms doe ik het wel en soms ook niet..Ik merk namelijk niet heel veel verschil.

Laat je ijzer goed heet worden en vet in met het stuk spek wat je nog hebt liggen zodat de wafels niet blijven plakken. (ik heb inmiddels 2 ijzers om het iets sneller te laten gaan).
Doe vervolgens een soeplepel op de plaat en druk het ijzer dicht. Kijk af en toe even voor de zekerheid of ze niet te donker worden, dan smaken ze niet echt heel lekker. Maar als ze nog te licht van kleur zijn dan harden ze niet echt uit en zijn ze niet “knusperig..”
Je moet er dus even een weg in vinden…en vooral even testen ;-))
Na een middagje bakken ruikt je huis heerlijk en kun je de rolletjes gaan verdelen! Hou jezelf in want ze zijn echt onweerstaanbaar!! Eet smakelijk!!

20161207_190328

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: