KOEK

Kunst Op Een Koekje

24 november 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Stresspiet

Elk jaar is het eigenlijk weer hetzelfde ritueel in huize Kniezebietertjes. Wessel is vanaf de herfstvakantie al erg geprikkeld. Laten we maar rustig zeggen overprikkeld.
Het is een periode met erg veel drukte en voor een jongetje wat heel erg veel moeite heeft met overgangen en nog geen besef heeft van dagen en tijd een beetje te veel van het goeie. Eerst twee weken herfstvakantie, waarbij hij net aan het einde daarvan gewend is aan het feit dat hij vrij is en dan weer naar school moet. Daarna dus druk bezig met de lampion voor Sint Maarten op 11 november, De dag na het lampionnetje lopen komt Sinterklaas aan in het land en zit hij elke avond in de spanning tot de beste man het land weer heeft verlaten. Daarna volgen de voorbereidingen voor kerst en na twee meestal erg moeilijke weken kerstvakantie is er daarna eindelijk weer even een periode met rust. Het is ook best wel veel natuurlijk, en als je al moeite hebt met wennen aan situaties hoe moet je dit dan allemaal ook nog verwerken?

Dit jaar is het allemaal nog een beetje anders, sinds de herfstvakantie woont Wessel namelijk doordeweeks niet meer thuis maar is hij op kamers gegaan. Hij gaat dus naar een nieuwe school, woont en slaapt doordeweeks in een nieuw huis, woont samen met vijf andere kinderen en moet daarnaast ook deze drukke periode nog verwerken…
Dit jaar hebben we dus maar besloten om het allemaal even iets rustiger aan te doen. We hebben afgelopen weekend een vrolijk maar onrustig mannetje van school gehaald die zin had in Sint Maarten en het zingen bij de deuren om zo veel mogelijk snoepjes binnen te halen. Hij was wel erg moe van de week en het nieuwe ritme van school. De viering van Sint Maarten was ook op school anders dan hij gewend was dus weer een omschakeling. Hij doet het supergoed hoor, maar we moeten het natuurlijk niet moeilijker gaan maken dan het al is.We hebben de intocht van Sinterklaas dus maar even overgeslagen, ook nog geen schoentje gezet maar gaan dit pas het weekend voor 5 december doen. Nog even een paar weekjes een beetje de rust bewaren. Anders hebben we een klein Stresspietje…

Het is moeilijk om dit soort keuzes te maken en er een weg in te vinden, enerzijds weet je dat hij er veel zin in heeft maar tegelijkertijd merken we al jaren dat het een gigantische bron van stress voor ons kleine mannetje is. En daarbij natuurlijk ook voor ons en de rest van zijn omgeving, want makkelijker en vrolijker wordt hij er niet van. De driftbuien, boosheid, slapeloze nachten en lelijke woorden zijn dan eerder regel dan uitzondering. En dat breekt hem verschrikkelijk op. Het vinden van een passend script voor deze periode is erg moeilijk. Om hem wel alvast een beetje voor te bereiden op de Sint-tijd hebben we alvast een nieuw Pieten pakje gekocht en kan hij zich op zijn eigen gemakje af en toe alvast verkleden en zichzelf erop voorbereiden. Ook in zijn woongroep is het een heikel onderwerp in verband met de onrust van de kinderen. Dus ook daar wordt er beperkt en summier aandacht aan besteed. Vanaf 2 december kijken we samen de intocht op dvd, mag hij zijn schoentje gaan zetten, zingen voor de Sint en Pieten en dan duurt het allemaal niet meer zo lang en kunnen we het allemaal wat makkelijker tastbaar voor hem maken. Kunnen we het goed laten zien op de kalender en de dagen aftellen. Benieuwd hoe het dit jaar gaat verlopen…Ben benieuwd of jullie kindjes hier ook zo veel last van hebben?

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: