KOEK

Kunst Op Een Koekje

18 november 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Energiezuinig de winter door…

Het klinkt ergens wel logisch natuurlijk, als je bezig bent met duurzaam leven hoort de besparing van het milieu (en daarnaast ook van je portemonnee) daar natuurlijk ook bij.
Maar hoe dat je dat nou eigenlijk? En waar kun je een beetje op letten? Ik zal je meenemen in mijn reis van besparing en dus Energiezuinig maar wel lekker warm de winter doorkomen.

Misschien heel simpel maar ik denk eigenlijk bij besparen aan hoe Opa’s en  Oma’s het vroeger moeten hebben gedaan. Er was geen centrale verwarming, ze moesten het hebben van een enkele warmtebron in hun huis en toch konden ze er prima mee leven. Natuurlijk zijn wij verwend en weten we bijna niet anders, maar toch..Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn ouders een oud huis hadden gekocht en deze niet voorzien was van centrale verwarming. Elke winter was het afzien, bevroren waterleidingen die met de föhn ontdooid moesten worden, ijskoud onder de douche, rillend van de kou op zoek naar een warm stukje handdoek en daarna vliegensvlug naar het gaskacheltje in de keuken of kamer. Alleen op de begane grond waren de keuken en kamer voorzien van een gaskacheltje. Mijn slaapkamer was zo koud dat de ijsbloemen aan de binnenkant van het raam stonden en als ik s’morgens wakker werd stond mijn donzen dekbedje bijna stijf uit van de kou. Ik daarentegen werd door het donsje en de ingepakte steen die de middag ervoor op de verwarming had gelegen heerlijk warm wakker.
Een ingepakte steen??? Jazeker, een tip van opa. Leg een baksteen of vuursteen een dagje op de verwarming totdat de warmte er in is getrokken, doe de steen vervolgens in een wollen hoesje of in ons geval in een wollen sok en zo had ik mijn eigen kacheltje onder de dekens. Ik moest zelfs oppassen dat mijn voeten niet verbranden want echt…loeiheet!

Later kregen we er een warmtebron bij, een heerlijk knisperend en warm houtkacheltje, waar ik soms zo dicht bovenop had gezeten dat mijn benen vuurrood waren geworden..de geur van brandend hout zit nog steeds in mijn systeem en stiekem verlang ik af en toe nog wel eens van zo’n warm en geurend vuurtje en de kneuterigheid van toen. We hebben in huis nog wel een open haard maar toch gaat die lang niet zo vaak aan als ik zou willen. We hebben tenslotte niet voor niets centrale verwarming toch? Het is een anders soort warmte en lang niet zo gezellig. Hier hebben we wat op gevonden; we draaien in de ruimtes waar we niet de hele dag hoeven te zijn de verwarming maar en klein stukje open. De kamer, keuken en douche zijn lekker warm en je gaat met plezier terug naar een warmere ruimte in huis. De knusse gezelligheid van een enkele verwarmde ruimte is dan weer een beetje terug.

Dus even een paar tips om wat te besparen op je energienota: Draai je verwarming net een tikje open. Zet de verwarming sowieso eens een graadje lager dan je gewend bent en alleen in de ruimtes waar je het echt nodig hebt. Wij besparen alleen op deze manier al een paar honderd euro per jaar op de energienota! Trek een lekker warm vest aan, is deze winter sowieso een trend dus ook nog helemaal hip, hijs je voetjes in een paar sloffen of gebreide sokken en nestel jezelf en manlief in een warm dekentje op de bank s’avonds. Gezellig, knus en vooral gunstig voor je energierekening! Neem als je een echte koukleum bent een kruikje met heet water of een ouderwetse verwarmde (goed ingepakte!) steen mee naar bed of kruip lekker dicht tegen elkaar aan. Voor de gelukkigen onder ons die in het bezit zijn van een houtkacheltje: Gooi er nog een blokje extra op en geniet van de gezelligheid en warmte…

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: