KOEK

Kunst Op Een Koekje

11 november 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Dat lust ik niet…

poster-healthy-kids-food
Dat lust ik niet….ik heb het eerlijk gezegd nog niet gehoord van Wessel. Hij is inmiddels al acht en er zijn eigenlijk maar heel weinig dingen die hij niet lekker vindt of zelfs niet lust.
Of het nou aan zijn continue drang naar voedsel ligt of dat hij gewoon altijd alles even van mij moet proeven voordat hij zegt dat hij niet lust, ik weet het niet.

Feit is wel dat hij een van de gezondste broodtrommels van school had, een kennis van groente en fruit waar je u tegen zegt, alles bereid is te proberen en pas iets niet lekker vindt als het te zoet is.

Ik vind persoonlijk dat we veel te makkelijk omgaan met de eetgewoontes van onze kinderen. Het gaat bij de basis vaak al fout, gemak dient de mens. Baby’s, peuters en kleuters kunnen niet bepalen wat goed voor hun is, dus ben je als ouder hier verantwoordelijk voor. Ik kreeg het vaak te horen van anderen als ik voor Wessel gewoon een glaasje water vroeg. “Wat zielig…!!”…Geen sap, geen limonade en geen andere zoete drankjes? Nee…eigenlijk niet. Af en toe kreeg hij wat diksap of thee, zelfgemaakte limonade en natuurlijk onze versgeperste sap. Hij heeft afgelopen herfstvakantie voor het eerst van oma een flesje Fristi gehad, en (gelukkig) vond hij het te zoet. Niet dat ik me hiermee op de borst wil kloppen maar ik wil proberen mensen wel iets bewuster om te laten gaan met hun eet- en drinkgewoontes. En ja…ik ben er best trots op dat mijn zoon gewoon kan genieten van een glas water! Gelukkig zijn er steeds meer ouders, juffen en meesters, opa’s en oma’s die het hier helemaal mee eens zijn en hier ook een verschil in proberen te maken, zie dit lesje voedingsleer van de juf van Wessel, (Dank je Inge ;-)):
14519937_10205673770244099_4868982668119061602_n
Van de week hoorde ik dat er kinderen zijn die geen water lusten, eigenlijk schrok ik er een beetje van. Het gaat er toch om dat de dorst gelest wordt en er niet meteen een klont (of 5) suiker bij hoeft te zitten? Hetzelfde gaat op voor de limonadeflesjes, (disney) toetjes, tussendoortjes, ontbijt met zoetigheid en slecht gevulde broodtrommeltjes vol ongezonde snack’s. Je kunt alleen hiermee al een groot verschil maken.

Manlief moest altijd lachen als ik Wessel een stuk fruit gaf of een soepstengel om op te knabbelen. (Wij kregen thuis namelijk ook weinig suikers..dank je mam!) Maar zo gek is het nog niet. Je bent wat je eet zeggen ze wel en dat gaat ook op voor onze kinderen. Diabetes en overgewicht liggen op de loer, de melkgebitjes moeten worden gevuld omdat het vol zit met gaatjes en wij zijn verantwoordelijk voor de voeding die onze kinderen binnen krijgen.

Laat je baby en kindje eens kennis maken met wat meer soorten groentes en fruit, leer ze dat fruit niet altijd dezelfde vorm hoeft te hebben, een tomaat niet perse de vorm hoeft te hebben van een snoeptomaatje om lekker te zijn. Geef ze tussendoor eens een lekkere fruitsalade, geef ze water of thee te drinken en stimuleer het gezonde eten, maak er een feestje van! Als je het zelf leuk vind en stimuleert is het voor je kindje zo fijn, ze moeten alles nog leren en ontdekken, ik zou zeggen help ze er een handje mee en geef niet te snel op, kinderen moeten hun smaak nog leren ontwikkelen, blijf aanbieden en ineens zijn ze om!…Het is zo simpel en ik vindt het zelf toch echt tragisch als je een kind tegen een glaasje water hoort zeggen “Dat lust ik niet”…..Of ben ik gewoon de weg een beetje kwijt??

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: