KOEK

Kunst Op Een Koekje

2 oktober 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Gezond leven; Slowjuicen

20160929_094253

Ongeveer twee jaar geleden, rondom de tijd dat ik helaas door mijn uitval meer tijd kreeg, hebben we een hele bijzondere en indrukwekkende documentaire gezien.. Fat, Sick and Nearly Dead“. Oftewel, Vet, Ziek en bijna dood…Niet dat we veel te zwaar waren, ik was door al het gespuug en misselijkheid al behoorlijk wat afgevallen, maar toch..wat zou dit voor mij en ons kunnen betekenen? Ziek was ik namelijk wel en doordat ik weinig binnen kon houden moest ik er wel voor zorgen dat ik genoeg vitamines binnen zou krijgen zodat mijn lichaam (en geest) wel gezond zouden blijven.

In het kort; De documentaire gaat over de Australiër Joe die 45 kilo overgewicht had, veel medicijnen gebruikte, een lijf vol met steroïden en lijdend aan een slopende auto-immuunziekte. Hij is aan het einde van zijn Latijn. In deze documentaire volg je de persoonlijke missie van Joe om weer gezond te worden. Aangezien artsen en conventionele medicijnen niet in staat zijn Joe op lange termijn te helpen, blijft er nog maar één optie over: de mogelijkheid van zijn lichaam om zichzelf te herstellen. Hij zweert junkfood af en gaat op weg met een sapcentrifuge en gaat in zestig dagen alleen maar vers fruit en groentesappen te drinken.In 3000 mijl heeft hij één doel voor ogen: om van zijn pillen af te komen en een evenwichtige levensstijl te bereiken. En dat lukt.

Het klonk eigenlijk te mooi om waar te zijn, je verliest gewicht, krijgt genoeg voedingsstoffen binnen en daarnaast kun je ook nog van eventueel medicijngebruik afkomen..Dus maar eens goed uitzoeken wat het eigenlijk betekende; Wat is slowjuicen eigenlijk en maakt het zo bijzonder ten opzichte van bijvoorbeeld een blender of sapcentrifuge?
Nou, hier komt het: slowjuicen doe je met een slowjuicer; een sapmachine waarmee je heel snel groente en fruit omtovert tot super gezonde en lekkere sapjes. Met een slowjuicer kun je op een snelle manier grote hoeveelheden groente en fruit verwerken zonder dat er voedingsstoffen verloren gaan. Een slowjuicer perst, kneust en maalt alle groente en fruit op een laag toerental. Hierdoor blijven alle vitaminen, mineralen, enzymen en andere waardevolle stoffen die in groente en fruit zitten bewaard en komen rechtstreeks in je sap terecht.

Een van de grootste verschillen tussen een slowjuicer en de ouderwetse sapcentrifuge is de snelheid waarmee groente en fruit verwerkt worden. Een sapcentrifuge heeft een scherpe rasp die op hoge toeren rond draait. Hierdoor komt veel zuurstof in het sap en gaan er onnodig veel voedingsstoffen verloren door de wrijving en de warmte die ontstaat. Een slowjuicer knijpt als het ware alle sap uit je groente en fruit op een laag toerental waardoor er veel minder afval over blijft en het pulp er een stuk droger uitkomt. Gekookt of bewerkt voedsel verliest vaak een groot gedeelte van de voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen blijven wel behouden tijdens het slowjuice proces. Daarom is een slowjuicer een enorme aanwinst voor je gezondheid. Het eten van een halve kilo groente op een dag is namelijk voor veel mensen onmogelijk. Een half litertje sap is zo gemaakt en is drink je zo weg. Ook voor kinderen is het slowjuice proces een leuke bezigheid en zijn ze vaker geneigd om groentesapjes op te drinken, ze weten welke soorten groente en fruit er zijn, je kunt ze wat leren op dat moment en je maakt ze enthousiast voor iets heel gezonds. Wessel is bijvoorbeeld gek op de versgeperste sapjes en drinkt met gemak een glas vitamine bommetjes op.

Een slowjuicer kan sap maken van alle soorten harde en zachte groente en fruit. Wij maken bijvoorbeeld sap van sla, wortelen, verschillende soorten kool, spinazie, broccoli, boerenkool, komkommer, bieten, tarwegras en kruiden zoals gember, munt en peterselie aangevuld met fruit zoals bijvoorbeeld appel, sinaasappel, kiwi, peren of ananas. Op het moment hebben we veel appels uit de appelbomen dus ook veel pure appelsap. Bijna alle soorten groente en fruit kunnen ongeschild door de slowjuicer, behalve bijvoorbeeld sinaasappel of ananas, De meeste voedingsstoffen zitten vaak in of net onder de schil en zo krijg je dus het maximale aan voedingsstoffen binnen.

Dus toen we deze voordelen zo uitgebreid voorgeschoteld kregen leek dit voor ons een ideale oplossing, zo kreeg ik toch de benodigde voedingsstoffen binnen en kon mijn lichaam deze ook vrij snel opnemen. Dus meteen maar eens informeren wat zo een slowjuicer kost en welke dan het beste zou zijn. Uitgekomen op een van Princess. Prima ding totdat hij het net na een maand ineens begaf en niets meer deed.. Misschien kwam het wel door ons intensieve gebruik, we maakten namelijk wel een liter of soms wel twee per dag met het apparaatje. Er werden namelijk wel 2 maaltijden per dag vervangen door de sapjes. En dat door inmiddels ons allebei…Na een week merkten we namelijk al zoveel verschil in fitheid..je merkt echt dat je lichaam profijt heeft van de vitamines die het ineens binnen krijgt. Ik kreeg weer een beetje weerstand en vooral Manlief die toch gewend was om veel vlees te eten, merkte dat zijn lichaam begon te reageren op zoveel positieve vitamientjes..bovendien is het makkelijk en drink je het zo weg…

Na de machine van Princess die qua prijs/kwaliteitsverhouding toch wel goed was voor een paar glaasjes per dag, maar onze hoeveelheid sap niet aan kon, hebben we maar besloten te kijken naar een meer professioneler apparaat. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Angel Juicer, de Ferrari onder de slowjuicers. Qua prijs niet te vergelijken maar soms moet je ergens iets voor over hebben. Compleet gemaakt van Roestvrijstaal en loodzwaar. Dit was een flinke investering maar meer dan de moeite waard! We maakten er al zoveel gebruik van dat we eigenlijk al bijna niet meer zonder konden. Een verandering van leefstijl, met daarbij de voordelen van zoveel voedingsstoffen was een eye opener.

Nog steeds drinken we elk dagelijks minimaal een halve liter groente en fruitsap, afhankelijk van welke groentes in het seizoen zijn (of in de aanbieding). Een maaltijd per dag hebben vervangen door de Sap en de rest van de maaltijden eten we zoveel mogelijk groente, fruit, eieren en vlees van eigen bodem, noten, zaden of ander lekker eten wat zo veel mogelijk onbewerkt is. Natuurlijk niet altijd alles rauw maar dat hoeft ook niet wat ons betreft. Het moet leuk, makkelijk en ook nog gezond zijn. Dat was de insteek en daar doen we het goed mee. Lang leve de Slowjuicer!!

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: