Er zijn van die dingen waar je nog nooit bij stil hebt gestaan, maar op het moment dat je het hoort je wel weer even twee keer gaat nadenken of het wel zo verstandig is om te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld Teflon: een van de gevaarlijke alledaagse producten waar je tegenwoordig bijna niet onderuit kunt en nagenoeg in alle keukenproducten gebruikt word.
In bijna huishoudens kun je het wel vinden, pannen of producten met een Teflon antiaanbaklaag die voorkomt dat het eten tijdens het bereiden aan de pan blijft plakken en ervoor zorgt dat de pan makkelijk schoon te maken is. Superhandig natuurlijk, maar is deze antiaanbaklaag wel zo veilig?

Volgens de fabrikant zijn deze Teflon deeltjes niet schadelijk en wat betekent dat ze het lichaam weer onveranderd verlaten. De fabrikant adviseert wel dat je beschadigde Teflon pannen niet zou moeten gebruiken. Waarschijnlijk dus toch niet helemaal veilig om binnen te krijgen?Gezondheidsrisico’s van Teflon: In het lichaam wordt Teflon/PTFE afgebroken tot de grondstof PFOA (Perfluoroctaanzuur, ook wel C8 genoemd). PFOA kan daarna niet meer verder worden afgebroken en omdat het zeer langzaam wordt uitgescheiden, blijft het jaren in het bloed en lever aanwezig. Daarbij komt er in steeds meer producten PFOA, waardoor het zich opstapelt in het lichaam. De lange termijn effecten van PFOA zijn nog niet heel uitvoerig bestudeerd, maar het lijkt erop dat langdurige blootstelling een schadelijk effect zou kunnen hebben op onder andere het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en de schildklier. Ook lijkt er een mogelijke relatie met kanker te zijn. PFOA passeert ook de placenta en kan worden uitgescheiden in moedermelk.
Naast het gevaar voor de gezondheid vormt de aanwezigheid van PFC’s een risico voor het milieu en dieren. De afbraakproducten stapelen zich op en blijven circuleren in milieu, voedselketen en wereldpopulatie. Het wereldwijde, veelvuldige gebruik van PFC’s is een van de oorzaken van de permanente aanwezigheid van giftige PFOA in het bloed van vrijwel alle mensen.
Maar wat kan ik dan nog wel gebruiken? Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je zelf de keuze maken om geen producten met een Teflon/PTFE antiaanbaklaag te gebruiken. Gelukkig zijn er goede en betaalbare alternatieven op de markt. Om te bakken kun je kiezen voor roestvrijstaal, gietijzer of emaille pannen. Het voordeel van deze pannen is dat ze geen kwetsbare antiaanbaklaag hebben en ze erg lang mee zullen gaan.
Zelf gebruiken we al jaren emaille pannen en keukenhulpen van Le Creuset en de iets meer betaalbare variant van de Minerale pannen van De Buyer.
Let op: Taart- en cakevormen hebben vaak ook een Teflon laag! Voor bakken in de oven kun je beter gebruik maken van bijvoorbeeld oven-veilig glas, RVS of bakblikken met een keramische laag van bijvoorbeeld Riess.
Ook de handige apparaten die je in de keuken regelmatig gebruikt moet je niet vergeten; je broodbakmachine, gourmetstel, tosti ijzer of grill. Een aantal van deze apparaten wordt niet zo heet als een koekenpan op het vuur, maar de antiaanbaklaag kan wel beschadigd raken waardoor je de Teflon binnen kunt krijgen. Deze apparaten zijn superhandig, maar misschien kun je wel gewoon zonder of is er een alternatief. Tosti’s kun je ook prima bakken in een koekenpan of met een ouderwetse tosti tang. Brood kun je in de oven bakken, grillen op het gas in een gietijzeren grillpan en steengrillen is net zo lekker en leuk als gourmetten.
Ik denk dat je nu wel twee keer gaat nadenken voor je je eten in een teflon product gaat bereiden of niet???