KOEK

Kunst Op Een Koekje

26 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Gevaarlijke stoffen: Teflon

PFOA, de stof die gebruikt wordt bij de productie van Teflon is schadelijk, en PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015. Maar vreemd genoeg wordt het wereldwijd nog gewoon gebruikt voor de productie van anti-aanbakpannen. (Teflon zit eigenlijk in bijna alle anti-aanbakpannen, de bekende merken zijn: Tefal, HEMA pannen, Blokker pannen, een deel van de bekende BK pannen.)In de volksmond wordt die antiaanbaklaag vaak Teflon genoemd. Teflon is een merknaam voor Polytetrafluoretyleen (PTFE). Het is een organische kunststof en hoort bij de familie van perfluorchemicalien (PFC’s). PFC’s worden ook gebruikt in voedselverpakkingen (bijv. pizzadozen, magnetron popcorn), tapijt, meubels en kleding, ze maken deze materialen water-, vlek- en vetafstotend.De uitvinder en producent van Teflon, De multinational Dupont (beter ook bekend van de gezondheid belastende gevolgen van deze chemische rommel.), geeft aan dat er bij mensen ziekteverschijnselen kunnen optreden als gevolg van het inademen van de vrijkomende dampen van een oververhitte Teflon/PTFE pan. Volgens de producent is het dan het gevolg van onjuist gebruik van de pan, bij oververhitting. Maar wanneer is een pan oververhit? De schadelijke stoffen komen pas echt vrij boven de 340 graden Celsius. Dit lijkt heel hoog, maar in de praktijk wordt deze temperatuur toch redelijk snel bereikt als je een pan even laat voorverwarmen op hoog vuur. Bovendien begint Teflon vanaf 260 graden al langzaam af te breken. Dus de afbraakproducten komen uiteindelijk via de lucht en je heerlijk bereidde voedsel in je lichaam terecht. Ook kunnen door krassen of beschadigingen in de pan kleine stukjes van de anti-aanbaklaag in je voedsel terechtkomen.
teflon-pan-kras
Volgens de fabrikant zijn deze Teflon deeltjes niet schadelijk en wat betekent dat ze het lichaam weer onveranderd verlaten. De fabrikant adviseert wel dat je beschadigde Teflon pannen niet zou moeten gebruiken. Waarschijnlijk dus toch niet helemaal veilig om binnen te krijgen?Gezondheidsrisico’s van Teflon: In het lichaam wordt Teflon/PTFE afgebroken tot de grondstof PFOA (Perfluoroctaanzuur, ook wel C8 genoemd). PFOA kan daarna niet meer verder worden afgebroken en omdat het zeer langzaam wordt uitgescheiden, blijft het jaren in het bloed en lever aanwezig. Daarbij komt er in steeds meer producten PFOA, waardoor het zich opstapelt in het lichaam. De lange termijn effecten van PFOA zijn nog niet heel uitvoerig bestudeerd, maar het lijkt erop dat langdurige blootstelling een schadelijk effect zou kunnen hebben op onder andere het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en de schildklier. Ook lijkt er een mogelijke relatie met kanker te zijn. PFOA passeert ook de placenta en kan worden uitgescheiden in moedermelk.

Naast het gevaar voor de gezondheid vormt de aanwezigheid van PFC’s een risico voor het milieu en dieren. De afbraakproducten stapelen zich op en blijven circuleren in milieu, voedselketen en wereldpopulatie. Het wereldwijde, veelvuldige gebruik van PFC’s is een van de oorzaken van de permanente aanwezigheid van giftige PFOA in het bloed van vrijwel alle mensen.

Maar wat kan ik dan nog wel gebruiken? Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je zelf de keuze maken om geen producten met een Teflon/PTFE antiaanbaklaag te gebruiken. Gelukkig zijn er goede en betaalbare alternatieven op de markt. Om te bakken kun je kiezen voor roestvrijstaal, gietijzer of emaille pannen. Het voordeel van deze pannen is dat ze geen kwetsbare antiaanbaklaag hebben en ze erg lang mee zullen gaan.
Zelf gebruiken we al jaren emaille pannen en keukenhulpen van Le Creuset en de iets meer betaalbare variant van de Minerale pannen van De Buyer.

Let op: Taart- en cakevormen hebben vaak ook een Teflon laag! Voor bakken in de oven kun je beter gebruik maken van bijvoorbeeld oven-veilig glas, RVS of bakblikken met een keramische laag van bijvoorbeeld Riess.

Ook de handige apparaten die je in de keuken regelmatig gebruikt moet je niet vergeten; je broodbakmachine, gourmetstel, tosti ijzer of grill. Een aantal van deze apparaten wordt niet zo heet als een koekenpan op het vuur, maar de antiaanbaklaag kan wel beschadigd raken waardoor je de Teflon binnen kunt krijgen. Deze apparaten zijn superhandig, maar misschien kun je wel gewoon zonder of is er een alternatief. Tosti’s kun je ook prima bakken in een koekenpan of met een ouderwetse tosti tang. Brood kun je in de oven bakken, grillen op het gas in een gietijzeren grillpan en steengrillen is net zo lekker en leuk als gourmetten.

Ik denk dat je nu wel twee keer gaat nadenken voor je je eten in een teflon product gaat bereiden of niet???

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: