KOEK

Kunst Op Een Koekje

25 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

Gevaarlijke stoffen: Fluor

Ik ben opgegroeid met Fluortabletjes om mijn gebitje netjes en sterk te houden, ook kregen we bij de tandarts altijd zo een lekker gebitje met fluorpasta, en moesten we een keer per maand fluor spoelen op school..maar waar hebben we het eigenlijk voor nodig en wat doen we onszelf, en vooral onze kinderen aan door ons elke dag bloot te stellen aan deze gevaarlijke stof? Ik pas ervoor….

imagesAl jaren weten we massaal dat fluoride hartstikke giftig is. Het is dan ook onbegrijpelijk dat tandpasta fabrikanten de afgelopen jaren nog tandpasta mét fluoride maken. Bij het kopen van tandpasta focussen veel mensen zich op de kosten en niet op de inhoud. Gek eigenlijk, dat we dit dagelijks gebruiken maar we ons daar niet eens in verdiepen.

Wist je trouwens dat tandpasta helemaal niet noodzakelijk is voor schone tanden? Droog poetsen van je tanden is net zo effectief. De belangrijkste functie van tandpasta is om het tandvlees en de tanden te onderhouden. Moderne tandpasta’s bevatten daarom diverse bindmiddelen zoals copolymeren. Dit zorgt ervoor dat na het spoelen de actieve bestanddelen nog steeds op de tanden blijven. Voor de kostbare gezondheid en schoonheid gaan mensen meestal af op die actieve bestanddelen ondanks dat die nu juist niet veel goeds doen.

Vaak kopen mensen een tandpasta die fluoride bevat, omdat ze aannemen dat hun tanden daardoor gezonder en sterker worden. Fluoride lijkt voor de meeste mensen erg onschuldig maar dat is het absoluut niet. Het is eigenlijk erg schadelijk en een klein kind kan makkelijk worden vergiftigd met de grote hoeveelheid fluoride die er in een reguliere gezinstandpasta zit. In Zweden en Amerika is het dan ook verplicht dat de tandpastatubes een waarschuwing of een boodschap bevatten over de giftigheid van het product. In Nederland hebben we specifieke tandpasta’s voor peuters met minder fluoride en er zijn voorlichtingsfolders die de tandarts aanbiedt om mensen zo goed mogelijk te informeren, Een confronterende waarschuwing op de verpakking van tandpasta is sinds 2009 verplicht maar staat er momenteel alleen in hele kleine lettertjes op: “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt”. Waarom?? En daarnaast is het bedenkelijk dat tandpasta’s voor kinderen lekkere smaakjes krijgen, zoals aardbei, wat de kans op het doorslikken van het giftige fluoride alleen maar groter maakt.

Fluoride kan zelfs een aanleiding zijn voor allergische reacties en overgevoeligheid en is ook steeds vaker een verdachte oorzaak bij diverse ziekten zoals mentale stoornissen, diabetes, maagreflux, schildklieraandoeningen en botstoornissen. Mensen die aanzienlijk veel fluoride binnen krijgen door middel van tandpasta, pilletjes en mondwater, hebben een grotere kans op het krijgen van fluorose of mottled enamel: dit is een nare aandoening waarbij de tanden verkleurd en gevlekt raken.
download

Wat is fluoride eigenlijk?
Fluoride is een sporenelement dat van nature -zij het zeer minimaal- in de natuur voorkomt, ja ook in sommige van onze voedingsmiddelen. Maar de fluoride die hier beschreven word, is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie, dat succesvol wordt ingezet in de industrie van de gebitsverzorging. Dit chemisch afvalproduct is giftig.

Waarom is het eigenlijk gevaarlijk?
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat zelfs kleine hoeveelheden fluoride al een verwoestend effect op de gezondheid kunnen hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose. Daarnaast kan fluoride vrijwel elk orgaan in het lichaam aantasten en kan zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit.
In 2014 kwam fluoride als gif weer overal in het nieuws toen het werd opgenomen op de lijst met neurotoxines, ofwel, op de lijst van stoffen die giftig zijn voor je hersenen en je zenuwstelsel (The Lancet Neurology, maart 2014). Wat betekent dat precies? Neurotoxines, ofwel neurotoxische stoffen kunnen de hersenen en andere organen beschadigen na een langdurige belasting. Ze blokkeren of versterken impulsoverdracht, waardoor het zenuwstelsel ofwel kan uitvallen ofwel overactief kan raken. Uit onderzoek onder kinderen blijken deze zes chemicaliën schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en mogelijk zelfs hersenbeschadiging kan veroorzaken (Dr. Philippe Grandjean en Dr. Philip J. Landrigan). Er zijn ook al tientallen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de toevoeging van fluor aan drinkwater. Hieruit blijkt stelselmatig dat kinderen die wonen in gebieden met hoge concentraties fluoride in het drinkwater een lager IQ hebben dan waar er lager percentages fluoride aan het water zijn toegevoegd.

Zit er zelfs fluoride in ons kraanwater?
Gelukkig niet! Toevoeging van fluoride is in Nederland al verboden sinds 1973, maar in Noord Amerika zijn er echter nog veel staten waar het nog wel in drinkwater zit. Dus: fluoride is een neurotoxine en heeft schadelijke effecten op onze hersenen en op ons zenuwstelsel. Maar wat nog meer? Het aantal onderzoeken naar de effecten van fluoride loopt inmiddels al ver over de 50.000 onderzoeken en onderzoeksresultaten liegen er niet om: van stofwisselingsziektes en maag- en darmstoornissen, slaapproblemen, ME en (andere chronische) vermoeidheidsziektes, van vruchtbaarheidsproblemen tot lever- en blaasaandoeningen en kanker.

Maar gewone tandpasta’s bevatten daarnaast ook meer schadelijke stoffen dan alleen fluoride. Vaak zitten er ook industriële synthetische detergens natriumlaurylsulflaat in verwerkt, waarvan wordt vermoed dat het niet alleen schadelijk maar ook giftig is voor de darmen, lever en maag. Ook is er een relatie tussen ontsteking van de slijmvliesbekleding van de mond en aften, doordat er een verband is tussen kanker en fluoride is dat zeer van belang. Het is in staat om op de opname van dominante en nog gevaarlijkere stoffen in de mond te stimuleren en zelfs te bevorderen. In sommige gevallen wordt het antibioticum triclosan in combinatie met tandpasta als tegengif tegen natriumlaurylsulfaat gebruikt, maar deze samenvoeging kan een nog sterker en duidelijk irriterende werking hebben. Tirclosan is een belangrijke aanleiding en speelt waarschijnlijk ook een essentiële rol tijdens het groeien van resistente, oftewel super bacteriën. Wanneer het wordt verwerkt in tandpasta’s tegen tandplak en bacteriën, kan het mogelijk de hoeveelheid plaque terugdringen. Alhoewel tandpasta’s tot meer dan 40% nieuw tandsteen kan voorkomen, op de huidige tandplak die aanwezig is hebben ze absoluut geen invloed.

Schuurmiddelen die in tandpasta zitten verwerkt, zijn potentieel ook schadelijk. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmiddelen en korreltjes silica zich kunnen ophopen onder het kwetsbare tandvlees waardoor er weer een granuloom ontstaat. Dat is een erg smal bultje met weefsel dat is ontstoken. Deze kunnen het beeld geven van ontstoken tandvlees en ze kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor diverse infecties.

Maar ik wil toch ook graag een fris en schoon gebit?
Een consumentenonderzoek naar tandpasta uit ‘What Doctors Don’t Tell You’, opgeschreven door medisch journaliste Lynne Mc Taggert, laat zien hoe wij geconditioneerd zijn. Enkele frappante conclusies:

  • Wanneer er op de verpakking van tandpasta stond beschreven dat het product biologisch of natuurlijk was, zorgde dit voor een betrouwbaar en veilig gevoel bij het testpanel. Daar spelen fabrikanten dan ook gretig op in. Op dat gebied was AloeDent een grote teleurstelling omdat de tekst op de verpakking erg onduidelijk was: ‘100% natuurlijk van oorsprong’. Wat is dat nou weer? In ieder geval niet wat gesuggereerd wordt.
  • 80% van de panelleden beschreef de verpakkingen als ‘moeilijk leesbaar’ of  ‘saai’. De eenvoudige verpakking van Weleda werd als te ‘praktisch’ beoordeeld.
  • Voor een schoon en fris gebit is het totaal niet essentieel dat de tandpasta schuimt, maar zo zijn we wel geconditioneerd, aldus de consumenten uit het onderzoek. Een groot deel van de testers kon overigens makkelijk wennen aan de merken die niet schuimen (Weleda en Green People). Ook was er onder de testers niemand die bezwaar had tegen de roze kleur van de tandpasta. Er waren wel testers die die van mening waren dat er veel meer moest worden toegevoegd aan het product om een schoon en fris gevoel in de mond te krijgen, alhoewel dit eventueel betekent dat deze tandpasta duurder wordt voor de consument.
  • Verbazingwekkend waren de testers het allemaal eens over de gekozen producten die het beste en het meest effectief werden gevonden. Doordat wij altijd verwachten dat tandpasta lekker moet smaken en heerlijk moet schuimen, zijn wij als onwetende consument als het ware geconditioneerd. Daardoor werden de producten die een standaard en een herkenbare smaak hadden ook vaak positiever beoordeeld. Ook kregen zij een hogere score dan de producten die deze geliefde eigenschappen niet hadden.

Alternatief: Natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride
Net zoals ons stappen er steeds meer mensen over op natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride. In diverse gezondheidswinkels zijn deze al jaren verkrijgbaar.
Wij zijn inmiddels allang overgestapt op de Fluorvrije tandpasta van Paradontax,

maar ook Weleda, dr Hauschka en Urtekram zijn bijvoorbeeld merken met goede tandpasta’s zonder fluoride. Himalaya spant de kroon want Himalaya heeft zelfs een biologische fluoride vrije tandpasta op Ayurvedisch recept.
Je kunt zelfs je eigen tandpasta gaan maken met kokosolie, muntolie en zout maar inmiddels verkopen ook de gewone supermarkten en drogisterijen steeds meer tandpasta merken zonder fluoride dus er is geen excuus meer te bedenken 😉

Wil je verder lezen of zelf op onderzoek uit? Kijk dan eens op youtube of typ gewoon eens het het woord fluor in op google, je zult versteld staan van alle informatie!

Bronnen: detoxplein en fluoridealert.org

Een reactie op “Gevaarlijke stoffen: Fluor

  1. Pingback: Gezondheid; Zelfhelend vermogen Deel 1, Hormoonbalans – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: