KOEK

Kunst Op Een Koekje

23 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Onbewerkt of Bewerkt eten??

We zijn geen typische “geiten wollen sokken types” en we zijn ook heus niet overal op tegen maar kijken wel met een andere blik naar veel dingen. We hebben ons wel verdiept en geïnformeerd over de “standaard” dagelijkse manier van leven. We zijn kritisch…
Klopt het allemaal wel wat er gezegd wordt? Kunnen we overal maar klakkeloos vanuit gaan dat wat “Men” adviseert en aanraad ook daadwerkelijk goed voor ons is? Nee…en daarom hebben we besloten een aantal jaren geleden het roer om te gooien en nu willen we graag delen hoe wij onze manier van “gezond” leven toepassen, waar we bijvoorbeeld op letten, welke voeding wij denken dat gezond is.

Natuurlijk zal dit voor iedereen anders zijn, ieder heeft namelijk zijn eigen kijk op het leven. En dat is ook goed, ik zal nooit iemand verplichten of zelfs maar wijzen op het feit dat het anders moet. Als je wilt ga je als vanzelf dingen veranderen, en alles op dat moment dat je er ook aan toe bent. We hebben al veel dingen zelf geprobeerd en ook niet alles past bij ons. We doen waar wij ons goed bij voelen, en ik denk dat dat voor iedereen moet gelden. Ik wil niemand proberen te bekeren maar ik maak mensen wel graag wat bewuster.

Vanaf het moment dat we (inmiddels bijna 10 jaar geleden) een aantal artikelen op internet en in magazines over gezond en bewust leven hadden gelezen, zijn we ons daar meer in gaan verdiepen. Wat zouden we zelf graag anders doen en is dat voor ons ook haalbaar? We gaan gewoon eens klein beginnen en zien wel of het bij ons past en of we het leuk vinden. En ja hoor…van het een kwamen we automatisch in het ander. Internet is natuurlijk een inspiratiebron voor alles wat je maar kunt bedenken. We begonnen maar eens met ons voedselpatroon.

Al jaren had ik last van een een pijnlijke buik en daarnaast last van mijn maag. Aangezien ziekte van Crone in de familie zit hebben we maar besloten om dit verder te laten onderzoeken, gelukkig bleek ik alleen maar last te hebben van een prikkelbare darm.
Na veel informatie op internet te hebben opgezocht hebben we de eerste kleine stapjes genomen door zo veel mogelijk ons voedselpatroon aan te passen en bewerkt voedsel te gaan vermijden. Dus weg met alle kant en klaar maaltijden, zakjes en pakjes en zelf maar met de basis beginnen en elimineren van alle soorten voedsel waar ik ook maar enig zins last van kreeg. Vooral Kant en Klaarmaaltijden, frituur en te vet eten triggerde mijn darm en maag en dus hier maar zo min mogelijk van proberen te nemen.

Rond die tijd gingen ook onze ogen open over de voedselindustrie. En dus ook over bewerkt of onbewerkt voedsel. Dat niet alles wat je in de super kan kopen ook gezond is. Natuurlijk liggen veel beslissingen wat en hoe je eet bij jezelf. Ze zeggen niet voor niets
“Je bent wat je eet”. Maar als je begint met dingen zoeken val je eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Toevoegingen van o.a. kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen, slechte E-nummers, suikers, zouten en tal van andere giftige stoffen die uiteindelijk voor meer vervuiling in ons lichaam zorgen dan dat het goed voor ons is. Voeding is niet meer de voeding zoals we ooit kenden. Tegenwoordig is voeding zo bewerkt dat we onszelf (onbewust) volstoppen met zo veel mogelijk rommel. Klakkeloos kopen we maar bij elkaar wat er aantrekkelijk en lekker uitziet. Maar gezond? Ik denk dat daar de essentie van voedsel een beetje is verloren. Het moet makkelijk en lekker zijn maar vooral moeten we er zo veel mogelijk van eten. Want veel consumeren is weer goed voor de economie, dat we tegelijkertijd dichtgroeien is maar een vervelende bijkomstigheid.

Want wat heeft ons lichaam nou eigenlijk nodig?
Voornamelijk onbewerkt voedsel zonder toevoegingen. Wat wel bestaat uit belangrijke voedingsstoffen en bouwstenen voor ons lichaam zodat het voedsel weer zal zien als brandstof en de bouwstenen ons lichaam kan herstellen. Want uit “bewerkt voedsel” kan je lichaam totaal geen voedingsstoffen halen en is het alleen maar bezig is om de toevoegingen die erin zitten uit je lichaam te zuiveren. Hierdoor heeft het niet eens de tijd en mogelijkheid meer heeft om zichzelf te herstellen.

Bewerkt voedsel is een term die je steeds vaker hoort. Niet ten gunste van, maar vooral omdat onbewerkt voedsel dé manier is om grote stappen te maken als het gaat om gezond eten. Door bewerkt eten grotendeels te laten staan zou je zelfs in één klap tot 80% van je slechte eetgewoontes kunnen oplossen. Maar wat is bewerkt eten eigenlijk precies en hoe herken je het? En waarom is onbewerkt eten zoveel gezonder?

Onbewerkt voedsel:
Onbewerkt eten is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt: groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees, kruiden, enz. Het zijn natuurlijke producten waar niets aan is veranderd, ofwel bewerkt. Ze zijn hooguit bijvoorbeeld gewassen of gesneden (wat strikt genomen ook al bewerkingen zijn). Onbewerkte voeding is dus voeding die herkenbaar is in z’n oorspronkelijke vorm. Bovendien zijn onbewerkte producten meestal niet (noodzakelijk) verpakt. (scheelt weer afval én schadelijke stoffen zoals plastic.)

download-2

Onbewerkt is gezond omdat wij hier als mens(apen) na vele miljoenen jaren (nog steeds) op zijn ingericht en ingesteld. Natuurlijke producten worden daarom heel goed door ons lichaam herkend, opgenomen, verwerkt en uitgescheiden. Vroeger vroeg ik mij nog wel eens af: is een ui eigenlijk gezond? Ja, kan ik nu volmondig zeggen, erg gezond want we trekken het zo uit de grond en dat doen we waarschijnlijk al sinds de ui werd ontdekt.
Ons lichaam is eraan gewend en heeft het zelfs nodig.

Bewerkt voedsel:
Een product is bewerkt als het een of meerdere “bewerkingen” heeft ondergaan. Bewerkingen kunnen zijn: bakken, koken, bleken, rijpen, gisten, fermenteren, logen en nog veel meer. Hoe en waarmee producten worden bewerkt blijft echter bijna altijd onduidelijk, mede omdat technische hulpstoffen (en overblijfselen) niet als ingrediënt hoeven te worden vermeld. Producten worden om uiteenlopende redenen bewerkt: om de houdbaarheid, geur, kleur, smaak en/of vorm te verbeteren, het productieproces te versnellen, enz. enz. Elke bewerking heeft echter voor- en nadelen. Pasteuriseren heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het langer houdbaar is, het nadeel is dat deze voedingswaarde (vitaminen, mineralen, enz.) verliest.

Het grootste deel van de supermarktproducten is bewerkt. Om een verdere onderverdeling te maken, is de mate van bewerking van groot belang. Een grondstof die bijvoorbeeld alleen is gekookt kan doorgaan voor licht bewerkt. Een grondstof die een reeks van (fabrieksmatige) bewerkingen heeft ondergaan kan doorgaan voor sterk bewerkt.

Na vele bewerkingen degenereert een eens zo vers natuurproduct zelfs tot “dode stof”: een goed houdbare stof met specifieke eigenschappen maar met een zeer beperkte voedingswaarde. Dit zijn echter ideale grondstoffen voor de “technici” van de grote voedingsconcerns. Zij hoeven deze stoffen alleen nog maar te combineren tot nieuwe (sterk bewerkte) producten. Een sterk bewerkt product bestaat dus bijna altijd uit meerdere sterk bewerkte ingrediënten. Omdat elke bewerking bijna altijd een achteruitgang in voedingswaarde betekent, kun je nagaan dat sterk bewerkte producten het ongezondst zijn. Deze categorie producten levert, in termen van bouwstoffen, geen of nauwelijks een bijdrage aan ons lichaam. Het enige wat ons lichaam ermee wil doen is het uit de weg ruimen. Hoe meer van deze stoffen in ons lichaam komen, hoe meer moeite ons lichaam heeft deze klus te klaren, met alle (schadelijke) gevolgen van dien.

Je ziet dus dat bewerkt voedsel voor ons lichaam bijna geen enkele meerwaarde meer heeft. Daarnaast zorgt de toevoeging van bijvoorbeeld suiker ervoor dat je meer van het product gaat eten, suiker is namelijk net zo verslavend als cocaïne.
images-2
Je wilt er steeds meer van eten of drinken. Kijk maar eens de documentaires zoals bijvoorbeeld “The truth about suger” of Jamie’s sugar rush en je zult nooit meer hetzelfde kijken naar bewerkt voedsel..

Hetzelfde geld voor de toevoeging van zout. Onbewerkt zout (zoals zeezout of keltisch zout) hebben we nodig,we hebben het namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig., maar wist je dat je aan 1 gram zout per dag genoeg hebt? Moet je eens op je verpakkingen kijken wat voor hoeveelheid aan zout er in zit en hoeveel meer je eigenlijk per dag binnen krijgt. Gemiddeld ligt dit namelijk tussen de 9 en 11 gram per dag!

Aangezien mijn lichaam er zo goed op reageerde is manlief uiteindelijk ook maar mee gaan doen en ook hij voelde zich er stukken beter door. Toen Wessel geboren werd was het nog meer een doel geworden om zo gezond mogelijk te gaan leven en zijn toen ook begonnen met meer zelfvoorzienend te worden…zo konden we helemaal gaan proberen om zo veel mogelijk zelf te laten groeien en zo veel uit eigen tuin te gaan eten. Geen eten meer uit potjes, pakjes of zakjes maar puur natuur. Zie ook de mijn categorie Zelfvoorzienend leven.

Zo zijn we dus begonnen met kleine dingen en in de loop van de jaren is dit uitgegroeid naar steeds meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de voedselindustrie.
Natuurlijk komen we ook nog wel eens in de supermarkt maar de schappen met snoep, koek, frisdrank en kant en klaar maaltijden slaan we compleet over. In onze kar vindt je vaak alleen toiletpapier, groente en fruit wat niet in onze tuin groeit, roomboter, meel, eieren op de momenten dat de kippen (nog niet) leggen en hele producten zoals noten, zaden of bessen. Voor de (geiten) kaas gaan we naar de boer, de vis komt van de visboer en als we zin hebben in iets lekkers is er soms ruimte voor een beetje chocolade van Tonny’s…(ja, ook wij zondigen heus wel eens ;-)) Maar onze moestuin met eigen groentes is in de loop van de jaren uitgebreid met een kippenbestand voor eigen eieren en vlees, fruitboompjes en struiken zorgen voor extra porties fruit, zelfgemaakte kruidenmixen werden ontwikkeld, gingen we zelf yoghurt maken, zijn we gaan wecken en kunnen we nu uiteindelijk op onze manier “gezond” en onbewerkt voedsel eten…

Misschien begint er bij jou inmiddels ook wat te kriebelen???

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: