KOEK

Kunst Op Een Koekje

22 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Plukmachine

1

Het stond hoog boven aan op ons verlanglijstje van dingen die we nog graag zouden willen hebben. Een professionele plukmachine. Wat voor ding??? Een plukmachine voor kippen, die als ze eenmaal gedood zijn in deze machine compleet van hun verenkleedje ontdaan worden. Een machine die de kipjes dus bloot maakt maar het velletje laat zitten.

Een nieuw exemplaar vonden we toch nog aardig wat geld maar dankzij marktplaats hebben we deze machine per toeval gevonden voor de helft van de nieuwprijs, ze staan er namelijk maar zelden gebruikt op. Bij een alleraardigst Marokkaans gezin in Friesland konden we de machine op komen halen. Ze leefden in een hoekwoning in een nieuwbouw wijk maar vonden net als ons de kip uit de super niet echt gezond en lekker en hadden eigenlijk alleen maar een vriezer vol zelf geslachte kipjes die bevriende kennissen voor hun opfokten. Helaas konden ze in hun huisje niet echt volop gebruik maken van de machine dus waren ze op zoek naar een kleiner exemplaar. Geluk voor ons!!

We hebben tot nu toe de kippen die we voor ons zelf opfokken, en dus uiteindelijk  in de vriezer of weck belanden, met de hand geplukt en ik moet zeggen; hier gaat een hoop werk in zitten. Want ondanks het feit dat wanneer je ze in heet water onderdompelt je de veren makkelijk kunt plukken, gaat er toch wel ongeveer een half uur per kipje inzitten.
Moet je nagaan als je een tiental kippen op een dag moet plukken…Dankzij de machine hoeft manlief nu dus niet meer zo lang werk te hebben en gaat het hele proces nu een stuk sneller en makkelijker.


De machine lijkt op een soort centrifuge met allemaal rubberen vingers erin. Gaat ronddraaien en plukt dus als het ware de kip kaal.
Ik zal bij de volgende slachtronde (wat klinkt dit eng, ik zal er dus maar een enkele reis naar Siberië van maken, oftewel de diepvries….), een filmpje bij zetten zodat je kunt zien wat het effect is. Normaal met de hand plukken kost ongeveer een half uur per kip en nu kost het nog maar 30 seconden!

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: