KOEK

Kunst Op Een Koekje

14 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

Zuurkool uit eigen vat

Zelfgemaakte zuurkool, wat smaakt er nou lekkerder?? Of voor de stamppot of als roerbak schotel heerlijk!! Ook lekker met een stukje Zeeuws spek erbij!

20160325_094452
Nodig:
Een zuurkool vat of pot (ik heb hier een glazen pot gebruikt die ik op een donkere plek heb gezet), heb inmiddels Oma’s zuurkoolvat gekregen dus de volgende portie gaat hierin!
Grote witte kool
Zout
5 Peperkorrels
5 Jeneverbessen
scheutje karnemelk
Stamper

Snij de zuurkool in hele fijne reepjes en doe een laagje in het vat vervolgens strooi je hier een beetje zout overheen, weer een laagje koolreepjes en even aanstampen met de stamper. Weer een klein beetje zout en weer een laagje kool en weer stampen. Zo ga je door totdat de kool op is of je vat vol is. doe er nog een scheutje karnemelk bij in en dek vervolgens af met een koolblad en zorg dat er een gewicht op komt (steen of andere zwaar gewicht) zodat je kool onder het vocht blijft wat inmiddels uit de kool is gekomen.
Vervolgens zet je dit een dag of 3 op een warme plek zodat het gistingsproces op gang komt en daarna verhuis je het naar een donkere en koele plek en laat je dit een paar weken staan.


Schrik niet, maar na een week of twee komt er een schimmellaagje op te staan, schep dit af net zolang totdat er geen schimmel meer vormt. Na een week of zes kun je het eerste beetje zelfgemaakte zuurkool proberen. Zorg wel dat je het eerst even afspoelt onder de kraan om de sterke smaak er af te halen! Verwarmen of welke manier je maar wilt en smullen maar!
De zuurkool kun je wel tot een jaar in het vat bewaren zolang het maar onder vocht blijft staan.

Een reactie op “Zuurkool uit eigen vat

  1. Pingback: Zelfhelend vermogen Deel 7; Een gezond Darmstelsel – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: