KOEK

Kunst Op Een Koekje

6 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

Zelfvoorzienend leven

 

Ja, wij zijn een aantal jaren begonnen met zo veel mogelijk proberen zelfvoorzienend te leven op het gebied van voeding. We werden een beetje dwars van alle toevoegingen die je op allerlei soorten producten vindt die je in de supermarkt koopt. Moet je eens op de verpakkingen lezen wat voor vreemde toevoegingen je vindt, namen die je niet eens uit kunt spreken, wat doen die in ons eten??. Reden voor ons om voor ons het roer eens om te gooien.
Eerst begonnen met een klein moestuintje en langzaamaan is dit uitgebreid naar een grote moestuin van bijna 100 m2, een kleine kippenpopulatie en zo rol je steeds meer van het een in het ander.
De moestuin levert ons inmiddels in de zomer veel groente op wat we dus niet hoeven te kopen. Natuurlijk zit je vaak ineens met een enorme bult van een soort maar goed, daar hebben we de weckketel voor. Wecken?? Ja, ook dat doen we al een paar jaar. Hoe moet je anders ineens een paar kilo sperziebonen, aardappels, en een voorraad rode & witte kolen verwerken? Niet alles is lang houdbaar namelijk.
Omdat je natuurlijk ook niet alles in de diepvrieskist kwijt kunt is een alternatief natuurlijk wel erg prettig.
Hoe deden Opa en Oma dat vroeger toen ze een moestuin hadden? Natuurlijk leefden ze veel van de groentes uit het seizoen maar wie kent de potjes in de kelder van Opa en Oma nou niet? Natuurlijk de WECK. Dus voor een prikkie bij de oosterburen een grote nieuwe compleet automatische Weckketel (29 liter) weten te bemachtigen. Via een website met glazen en potjes draaisluiting potjes gevonden en hiervan maar een voorraad besteld en toen kon het beginnen. Wat als hobby is begonnen om te “consuminderen” is inmiddels dus de bezigheid om in de zomer de voorraad zo groot te krijgen dat we er de winter mee door zouden kunnen komen.
Rode kool met appeltjes, sperzieboontjes, bietjes, worteltjes en aardappels kun je op deze manier rustig een aantal jaren in een donkere en koele ruimte bewaren zonder dat er ook maar iets gebeurt!

De kippenpopulatie is inmiddels ook behoorlijk gegroeid waardoor de hobby van manlief inmiddels is uitgegroeid naar een belangrijke bron voor vlees. (wel voor in de vriezer)
We hebben dankzij een professionele broedmachine waar 180 eieren in kunnen de mogelijkheid om zelf kuikens uit te broeden. Zo doen we dit met de Rhode Island kippen en ook met Mestkippen. Bij de Rhode Island kippen kruipen er natuurlijk niet alleen maar hennetjes uit de eitjes, dus de haantjes laten we tot ze beginnen te kraaien lopen voor de soep. (heerlijke kippensoep!!) De broedeieren van mestkippen kopen we via een kennis en die zijn uiteindelijk voor de grill kipjes. Deze kunnen door hun enorme snelle groei niet langer lopen dan een week of 12 en dan worden ze geslacht en belanden in de vriezer.
Ook het slachten doen we dus zelf. Het is niet het mooiste werk maar natuurlijk weet je zelf ook wel dat een kip uit de supermarkt volgepropt zit met antibiotica en niet ineens kant en klaar in pakjes aangeleverd wordt. Wij weten wat ze eten, ze krijgen geen antibiotica, krijgen verschillende soorten graan en voer, pikken ons groenafval weg en kunnen vrij buiten scharrelen. De hennen leggen als ze een half jaar zijn (bijna) elke dag een eitje en de haantjes hebben ook een mooi leventje gehad.
Het klinkt vies maar wij weten tenminste wat we eten en dat de kip of haan een goed leven heeft gehad. We broeden ze zelf uit en hierdoor maak je het hele proces mee. Zo waardeer je het ook veel meer en voor ons hoeven we ook niet zo nodig elke dag een stuk vlees op ons bord.

Daarnaast maken we onze eigen limonades; Vlierbessiroop (in september) en Vlierbesbloesemsiroop (in mei), kruidenmixen, bramen of pruimenjam, appelsap, appelmoes, appelazijn, kweken in de zomer naast de groentes in de tuin ook onze eigen aardbeien, frambozen, rode bessen, blauwe bessen, komkommers en tomaten. Regelmatig bakken we ons eigen brood en daarnaast maken we nog onze eigen bemesting en onkruidverdelger.
Hier hoef je allemaal echt geen uren voor uit te trekken, heb je geen megatuin voor nodig en zijn vrij gemakkelijk en snel te maken. En natuurlijk als bijvoorbeeld de kolen uit de tuin komen moeten we echt wel even een dag flink aan de slag om alles netjes in potjes te krijgen, Maar als dit eenmaal is gedaan heb je er een jaar (of meer) geen werk meer van, scheelt het in je boodschappen én weet je wat je eet.

We proberen dus ook zo gezond mogelijk te eten, liefst zonder E-nummers en toevoegingen van kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen.
Maar daarover weer een andere blog….

Advertenties

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: