KOEK

Kunst Op Een Koekje

6 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

1 comment

Wecken

weckketel-geemailleerd-met-thermostaat-volautomatisch_1438_400x460

Wecken?? Dat doet toch niemand meer? Dat is wat je veel hoort als je er over begint of toevallig ter sprake komt. Terwijl het proces eigenlijk doodeenvoudig is en je je zelf geoogste groenten super lang mee kunt bewaren.Hieronder vind je een uitleg over het weck proces.

Het normale en natuurlijke bederven van fruit, groenten of vlees wordt veroorzaakt door  micro-organismes. Bij het wecken of inmaken worden al die micro-organismes, aanwezig in de gesloten ouderwetse weckpot (met deksel, inmaakring en klemmen) of met de vernieuwde schroefdeksels, door verhitting gedood. Bij de verhitting ontstaat er in de weckpot een overdruk, waarbij warme lucht, stoom en af en toe ook een beetje vloeistof tussen de inmaakring en de glasrand uit de weckpotten naar buiten worden geduwd.
De deksel functioneert daarbij als een soort overdrukventiel.
Dat betekent: Er kan wel lucht naar buiten maar er komt tegelijkertijd geen water naar binnen in je potjes. Door het afkoelen na het inmaakproces, ontstaat er in de weckpot een vacuüm en perst de druk van de buitenlucht het deksel op de glasrand en de deksel, wat zorgt voor een vaste en langdurige sluiting van je potjes met kostbare inhoud.

Stap 1: Zorg ervoor dat je je potjes goed steriel maakt, dit kun je doen of in sodawater koken, of steriliseren in de oven.
Stap 2: Zet de dekseltjes in een pan met kokend water zodat ze goed heet zijn.
Stap 3: Vul je potjes met je gewenste voedsel en zorg ervoor dat je potjes nog warm zijn omdat ze anders kapot kunnen springen als je het warme voedsel in de potjes doet.
Gebruik een trechtertje om te voorkomen dat je randjes van de potjes vies worden en daardoor je hele weck proces mislukt. (schoon werken is echt cruciaal!)
Neem daarna een siliconen spatel of pottenschraper en spatel hiermee tussen het glas en je voedsel wat je in de potjes hebt gedaan om zo de nog aanwezige luchtbelletjes weg te krijgen.
Stap 4:  Zorg dat de randjes van je potjes goed schoon zijn, als ze toch vies zijn geworden veeg dan de randjes schoon, gebruik hiervoor een schone theedoek die je even in kokend water dipt. Draai de schroefdeksel daarna goed aan. Door de constructie van het dekseltje kan er tijdens het wecken lucht uit de weckpot glippen zodat de weckpot vacuüm kan trekken.
Stap 5: Zet je potjes in de weckketel.De weck tijden zijn afhankelijk van welke soort groente of vlees je inmaakt. Haal de potjes na de weck tijd uit de ketel, draai de deksel goed aan en laat ze vervolgens 24 uur afkoelen. Nadat je ze in je voorraad zet label je ze met het product wat erin zit en de datum van wecken.
Succes!

Een reactie op “Wecken

  1. Pingback: Zelfvoorzienend leven – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: