KOEK

Kunst Op Een Koekje

2 september 2016
KOEK Kunst Op Een Koekje

no comments

10 Financiële Bespaartips

Misschien wel het belangrijkste: Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vaste lasten in de maand hebt. Des te minder vast lasten, des te meer houdt je over voor extra’s of voor sparen. Neem eens een kritische blik op je vaste lasten. Het is even een beetje inspanning om dingen uit te zoeken en te vergelijken, maar op lange termijn zeer zeker de moeite waard. Vaak merk je al direct verschil!

 1. Aangezien veel mensen eigenaar zijn van een eigen woning: Los in op je hypotheek, aangezien de spaarrentes historisch laag zijn en het risico bestaat dat je zo meteen negatieve rente gaat betalen voor je spaargeld kun je er in dit geval beter voor kiezen om (een groot gedeelte) van je spaargeld in te lossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je dit zonder boeterente maandelijks of zelfs jaarlijks inlossen. Zelfs een paar duizend euro kan al een maandelijkse verlaging van een paar tientjes schelen. Dit lijkt natuurlijk niet zo veel, maar als je bekijkt dat je die paar tientjes in de maand weer kan sparen of eventueel weer kunt gebruiken voor extra inlossen gaat dit vrij snel.
 2. Energielasten, is het echt nodig om de kachel de hele dag te laten loeien? Niemand houdt van kou, maar trek eens een iets dikkere trui of vest aan, als je s’avonds op de bank hangt ga lekker onder een warme plaid tegen elkaar aan zitten. Bovendien is het zo dat als je het niet te warm hebt in je huis je ook nog meer calorieën verbruikt om je lichaam een beetje warm te houden..voor sommige ook wel een prettige bijkomstigheid! Zo scheelt het al behoorlijk in je maandelijkse voorschot om de c.v. standaard een graadje lager in te stellen. Houdt rekening met je daluren, dus probeer zo veel de machines s’nachts of in het weekend te laten draaien.
 3. Bekijk je verzekeringen eens kritisch. Heb je echt alles nodig? En kun je je eventueel bij een andere maatschappij goedkoper verzekeren? Kijk eens bij de vergelijkingssites of dit voor jou misschien van toepassing kan zijn. We zijn geneigd om ons zo goed mogelijk voor alles in te dekken maar is dit echt nodig?
  Een Aansprakelijkheidsverzekering, Opstal (bij een eigen huis), Inboedelverzekering en Zorgverzekering is eigenlijk voldoende. Heb je wat spaargeld aan de kant voor je uitvaart? Dan is ook dit niet echt nodig. Heb je dit niet dan is een verzekering bij bijvoorbeeld Algemeen Belang interessant. Let er bij je zorgverzekering eens op wat je eigenlijk belangrijk vindt. Vanuit de basisverzekering wordt al heel veel vergoed, onder het eigen risico kom je toch niet uit en voor veel aanvullingen betaal je relatief gezien meer geld dan dat je aan vergoeding terug kunt krijgen. Heb je nooit iets bij de tandarts kun je wellicht je tandartsverzekering ook een stapje terugschroeven.
 4. Abonnementen: Lees de krant online, het nieuws is up-to date en zo ben je meteen op de hoogte. Tijdschriften zijn erg leuk om eens door te bladeren maar kijk eens goed. Waarschijnlijk lees je ze eenmaal door een leg je ze aan de kant. Kijk eens in je omgeving of er mensen zijn die je leuke tijdschriften al hebben gelezen en vraag ze dan of je ze ook even mag lenen 😉 En vaak zijn de leuke magazines ook online te lezen bij bijvoorbeeld Blendle, dan krijg je een overzicht van wat jij leuk vindt om te lezen en kun je dit per artikel kopen.
 5. Vervang in huis je normale lampen door spaarlampen. Let erop dat je de lamp uitdoet in de ruimtes waar je toch niet bent, ook dit scheelt aanzienlijk. Of steek s’avonds eens een kaarsje aan. Erg gezellig en bovendien scheelt het je stroom.
 6. Autokosten, en weer die verzekeringen! Kijk eens of je niet teveel betaald, voor auto’s die ouder zijn dan  10 jaar is het echt niet meer nodig deze all-risk of beperkt casco te verzekeren, waarschijnlijk is de dagwaarde dan al zo gedaald dat dit geen enkele meerwaarde meer heeft. (behalve eventueel je glasverzekering.)
  Probeer in de brandstofkosten te besparen door niet overal de auto voor te pakken, neem eens iets vaker de fiets of loop een stukje. Goed voor het milieu, je gezondheid en natuurlijk je portemonnee! Houdt ook rekening met het feit dat je bepaalde ritjes kunt combineren. Dus niet voor elk wissewasje meteen in de auto te springen..heeft het echt zo’s haast of kun je dit misschien met een andere boodschap combineren?
 7. Zet bij het douchen eens een wekkertje, 5 minuten is echt best wel veel hoor, ongemerkt sta je toch veel langer onder de douche dan nodig is. Zelfs als je je haar moet wassen kun je dit best redden in een paar minuten. Zo bespaar je water en gas kosten! Neem onder de douche ook weer eens een stuk gewone zeep in plaats van doucheschuim, ook hier doe je veel langer mee. (en ja…ook hier bespaar je weer mee!)
 8. Kijk voor extraatjes zoals dagjes uit, etentjes of vakantie ook eens op veilingsites, dag deals of marktplaats. Wedden dat je voor veel minder geld meer kunt doen? Zo kun je zelfs verjaardagscadeaus kopen, alvast voorbereiden op feestdagen enz. Heb je wel eens gemerkt dat rond de feestdagen en vakanties alles extra duur is? Bereid je er vast op voor!
 9. Waarom moeten we allemaal dure dagjes uit doen? Wat is er mis met leuke dagjes weg naar bijvoorbeeld het strand, bos, speeltuin of kinderboerderij? De kinderen merken echt geen verschil, behalve dat je meer tijd met en voor ze hebt, en zo ga je ook weer een beetje terug naar basic. Weet je nog dat het zo leuk was om en kijkdoos te maken van een oude schoenendoos, oude tijdschriften en gevonden spulletjes uit de natuur? Zo ben je en gezond bezig door lekker buiten te zijn en de kinderen leren tenminste waar de eikeltjes, kastanjes en beukennootjes vandaan komen.
 10. Begin met zelfvoorzienend leven! Probeer een gedeelte van je tuintje te gebruiken voor groentes of fruit (desnoods in emmers of bakken), neem een paar kipjes voor je eigen eieren en later voor de soep of grill. Ga de natuur in om vlierbessen(bloesem) te plukken voor limonade of bramen voor je eigen jam! Je hoeft echt geen geitenwollen sok te worden om wat kleine dingen in je leven aan te passen. En wat een genot als je kunt oogsten en je kunt gaan genieten van je eigen gekweekte tomaten, komkommers, aardbeien, frambozen, druiven. appels, boontjes en misschien zelf wel eieren van eigen bodem! Ik durf te wedden dat je naast het feit dat het je beter smaakt je er ook supertrots van word! Het kost je tijdelijk iets meer tijd maar je bent zo ook veel bewuster met je eten bezig.

Geef een reactie

Required fields are marked *.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: